Aanpak hangjongeren moet beter

HILVERSUM “Het is jammer dat het systeem dat we bedacht hebben niet optimaal functioneert.” Dat zei burgemeester Pieter Broertjes dinsdag. De aanpak van de hangjongeren in Oost kan beter en moet, was zijn toevoeging.

Dinsdag aan het einde van de ochtend was er een overleg in IJssalon ‘t Perronnetje. Naast de burgemeester spraken de veiligheidscoördinator van de gemeente, vertegenwoordigers van de politie, de buurt en onderneemster Gilly Emanuels met elkaar over de situatie in en rond de Kleine Drift. Aanleiding voor dit onderhoud was de vechtpartij van afgelopen donderdag tussen Emanuels en enkele jongeren, die de onderneemster al tijdenlang lastigvallen en discrimineren.

Broertjes geeft aan dat de groep in beeld is bij de autoriteiten. Dat heeft er niet toe geleid dat het rustiger is geworden in Oost. Hiervoor steekt hij hand in eigen boezem. “We zijn iets te weinig zichtbaar geweest”, aldus de burgemeester. “Maar nu gaat er iets gebeuren.” Tijdens het overleg is besloten dat de jeugdboa’s, de nieuwe wijkagente en de buurtcoördinator meer worden ingezet in dit deel van Oost. Tevens komt er deze maand nog een gesprek waarbij buurtbewoners en de ouders van de hangjongeren aanwezig zijn. De bewoners zijn zelf een buurtapp begonnen om elkaar te informeren en scherp te houden.

3