Drankjeugd heeft dit jaar meer succes dan vorig jaar

Hilversum "Ondanks dat de daling minimaal is, is het resultaat niet goed. We waren de afgelopen jaren op de goede weg. Vooral sportkantines blijven nog achter met de naleving. We zullen hier het komende jaar dan ook extra maatregelen voor treffen."

Dat is de reactie van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum nu uit het jaarlijkse Mysteryshoponderzoek blijkt dat minderjarigen gemakkelijker aan alcoholische drank kunnen komen dan een jaar geleden. De naleving van de leeftijdsgrens in Hilversum daalde ten opzichte van vorig jaar van 68 naar 64 procent. Het regionale nalevingspercentage ligt overigens ook op 64 procent.

Twee 17-jarige jongeren bezochten in Hilversum twee keer 52 locaties: cafetaria, horeca, slijterijen, supermarkten en sportverenigingen. Die laatste groep kwam er met een nalevingspercentage van 45,8 procent het slechtst vanaf. Slijterijen en supermarkten presenteerden met respectievelijk 85,7 en 81,8 procent de beste cijfers. De percentages van de horeca (62,5) en cafetaria (55 procent) zijn net als bij sportverenigingen ook voor verbetering vatbaar.

Het doel van het mysteryshoponderzoek is het monitoren van de naleving van de leeftijdsgrens. Voor de handhaving zijn er regionaal werkende toezichthouders Drank- en Horecawet. Deze toezichthouders werken volgens een vastgesteld stappenplan. Bij een eerste constatering volgt direct een boete. De frequentie van controle wordt daarna geïntensiveerd. Bij meerdere constateringen binnen korte tijd kan de verkoop van alcohol tijdelijk worden stilgelegd.

Van de Gooise gemeenten staat Gooise Meren bovenaan als het gaat om de naleving. Na Weesp bezet Hilversum de derde plaats. Laren en Blaricum bezetten de twee onderste plaatsen. Alle bezochte zaken ontvangen van hun gemeente een brief met het resultaat van het mysteryshoponderzoek; een compliment als het goed ging en een waarschuwing met verbetertips als jongeren onterecht alcohol mee kregen. De resultaten worden meegenomen in de prioritering van bezoeken/controles door de toezichthouders.