De Sint Vituskerk.
De Sint Vituskerk. Foto: Bastiaan Miché

Sint Vituskerk is 125 jaar

HILVERSUM Het is een van de grootste kerken uit het oeuvre van architect Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuypers: de Sint Vituskerk in Hilversum. Bovendien behoort de kerktoren met zijn 98,3 meter tot de vier hoogste kerktorens in Nederland. Zondag 3 september wordt het 125-jarig bestaan van het kerkgebouw gevierd.

Op 5 september 1892 werd de kerk aan de Emmastraat door aartsbisschop Petrus Matthias Snickers van Utrecht gewijd. Drie dagen later werd deze kerk voor de eredienst in gebruik genomen.
Komende zondag 3 september vindt er in de kerk een jubileumviering plaats. In deze eucharistieviering zal hulpbisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam samen met de nog levende (voormalige) pastoors van de Vituskerk voorgaan. Ook is er de zegening van twee oude gerestaureerde houtsnijwerken. Deze krijgen een nieuwe plaats in de kerk.

Het feest krijgt op zaterdag 9 september een vervolg. Tijdens Open Monumentendag is de Sint Vituskerk de hele dag van 10.00 tot 17.00 uur open. Belangstellenden kunnen dan de toren beklimmen.
Vanaf september 2017 tot 2018 viert de parochie met diverse activiteiten dit jubileumjaar. Gedacht wordt aan een fotowedstrijd, bijzondere rondleidingen en concerten, fietstochten naar andere Vituskerken in 't Gooi, een expositie van bidprentjes, contacten met alle Vituskerken in Nederland en ontmoetingen met andere christelijke kerken en met de moskeeën in Hilversum.
Volgens parochiesecretaresse Marian Tabak van de Vituskerk is het aantal kerkgangers de laatste jaren weer toegenomen. "Tal van activiteiten voor jong en oud maken de geloofsgemeenschap tot een levendig geheel."