Onder toeziend oog van alle aanwezigen verricht wethouder Van Henten de openingshandeling.
Onder toeziend oog van alle aanwezigen verricht wethouder Van Henten de openingshandeling. Foto's: Bob Awick

Plan veertig woningen Godelindehof 'dankzij kritiek alleen maar mooier'

De bouw van veertig woningen aan de Godelindehof in Loosdrecht is na veel politiek en juridisch gedoe dan toch eindelijk begonnen. En dat wordt gevierd.

LOOSDRECHT "Ook voor de gemeente is dit een lang proces geweest. Ik ben heel blij dat we dit kunnen realiseren, vooral voor de bewoners van de oude Godelindehof." Dat vertelt wethouder Betske van Henten van Wijdemeren bij het officiële en feestelijke startmoment van de bouwwerkzaamheden in Nieuw-Loosdrecht.

Het bouwproject Godelindehof vordert met grote stappen, zegt projectleider Paul Stam van bouwbedrijf BV Intersell. "Het sloop- en grondwerk is gereed en ook de funderingspalen zijn geboord. En nu kunnen we de fundering storten. Dat willen we onder het genot van een hapje en drankje vieren."
In het nieuwe tien meter hoge complex is ruimte voor veertig zeventig vierkante meter grote woningen; twee keer zo veel en dubbel zo groot als het oude gebouw. Jarenlang voerden de oudere bewoners een strijd om het verpauperde pand te laten vervangen door woningbouwvereniging Wijdemeren. Buurtbewoners kwamen echter in verzet, omdat zij de plannen te massaal en niet passend in de omgeving vonden. Bovendien zou de parkeerdruk te veel toenemen.
Uiteindelijk ging de gemeenteraad van Wijdemeren, nu een jaar geleden, akkoord met de plannen. Er is immers een nijpend tekort aan sociale huurwoningen binnen de gemeente. Omwonenden stapten daarom naar de Raad van State. Die verwierp echter al hun bezwaren. De gevolgen voor de omgeving - en dus ook de parkeerdruk - van het nieuwbouwproject zouden aanvaardbaar zijn. Daarbij meende de Raad dat het hier om een stedelijke omgeving gaat. Dan is het een kwestie van inschikken en enige overlast accepteren. En dus kon woningbouwvereniging Wonen Wijdemeren dit voorjaar al beginnen met de sloop.

Prachtig

De oudere bewoners verblijven tijdelijk elders en kunnen over een jaar - als de bouw moet zijn afgerond - weer terug naar 'huis'. "Want waar ik nu verblijf is het prima, maar het is geen thuis", vertelt Loes de Bruin, met 63 jaar de jongste van de bewoners, tijdens het openingsfeestje afgelopen week. "Ja, ik ben blij als het werk klaar is. Het wordt prachtig."
"Ik ben blij dat we dit voor de gemeenschap kunnen realiseren", zegt voorzitter Wim van Deurzen van Wonen Wijdemeren. Ook hij kijkt terug op een intense periode waar veel architecten bij betrokken zijn geweest en ook failliet gingen. Maar uiteindelijk is het toch gelukt om het ruim vijftig jaar oude complex te kunnen moderniseren. "Toen in mei alle seinen op groen stonden, zijn we direct gestart met de sloop. De bouw gaat nu ook in één keer door. Dat is kostenbesparend en het geeft minder overlast voor de buurt."
Van Deurzen legt uit dat in het nieuwe, toekomstbestendige en duurzame complex van drie bouwlagen veel meer rekening is gehouden met de bewoners, van wie een aantal in een rolstoel zit. De bewoners van het uit 1960 daterende complex staan vooraan in de rij voor een nieuwe woning, maar de zeventig vierkante meter grote ruimtes moeten wel leiden tot doorstroming. "We willen verjonging. Veel bewoners van huurwoningen zitten, door bijvoorbeeld overlijden van hun partner, nu alleen in een voor hen veel te grote woning. Die kunnen nu hiernaartoe komen. Dat biedt de gelegenheid voor anderen om in die huurwoningen terecht te komen."

Openingshandeling

Hoewel kritiek natuurlijk nooit leuk is, denkt Van Benten dat dankzij die kritische buurtbewoners het uiteindelijke plan alleen maar beter en mooier is geworden. Vooral als het gaat om parkeeraanpassingen en de massaliteit van de twee blokken. Met hulp van aanwijzingen van de oudste bewoner van het complex, Casper de Regt (95), mag zij de openingshandeling verrichten. "De bewoners hebben zo lang moeten wachten", aldus de wethouder. "Een van de bewoners kwam ieder jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie naar mij toe met de vraag of het al zover was. Dat is dus medio volgend jaar. Er is veel vraag naar dit soort woningen in Wijdemeren. Dat die er nu komen, is alleen maar goed voor de leefbaarheid."

'Ik ben blij dat we dit voor de gemeenschap kunnen realiseren'
Casper de Regt geeft aanwijzingen.