Omvang van mensenhandel in Hilversum 'zeer beperkt'

HILVERSUM "De zichtbare omvang van (slachtoffers van) mensenhandel is in onze gemeente zeer beperkt." Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes in een brief aan de gemeenteraad.

In een tijdspanne van zo'n anderhalf jaar zijn er twaalf meldingen van mensenhandel in Hilversum binnengekomen. De politie Midden-Nederland heeft deze in de periode van 1 januari 2016 tot en met juli van dit jaar ontvangen. In zijn brief plaatst de burgemeester wel een kanttekening bij dit aantal. Cijfers van verschillende hulpverleningsinstanties, Marechaussee, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontbreken. Plus dat een groot deel van de slachtoffers niet bekend is door illegaliteit of het ontbreken van een woonadres. "De aard en de omvang van mensenhandel zijn door het ontbreken van een totaalbeeld onvoldoende betrouwbaar en meetbaar", stelt Broertjes vast.

De omvang mag dan zeer beperkt lijken, de problematiek baart Broertjes zorgen. Hij wil ook dat Hilversum proactief aan de slag gaat. Dat is tevens de wens van de gemeenteraad, getuige de motie die op 12 juli is aangenomen. De burgemeester wil meer aan de voorkant doen. Daarmee denkt hij aan meer voorlichting, preventie, bewustwording en signalering van mensenhandel. Dat laatste ziet hij als een aandachtspunt in het buurtbeleid. "Gelden zouden wij als gemeente aan de voorkant kunnen inzetten om aan de achterkant de 'schade' voor slachtoffers te beperken", zo schrijft Broertjes.

De politiek ziet graag een zorgcoördinator voor slachtoffers van mensenhandel komen. Die zou dan 1 januari 2018 moeten beginnen. De burgemeester schrijft dat deze persoon helpt bij het meer inzicht krijgen in de omvang van het probleem. Of de coördinator meteen in het nieuwe jaar kan beginnen, is nog maar de vraag. In zijn brief wijst Broertjes de raad erop dat Hilversum afhankelijk is van het beleid en het tijdspad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Commissie Lenferink. Zij onderzoeken welke verantwoordelijkheden gemeenten hebben bij de opvang en zorg van slachtoffers van mensenhandel. Dit najaar wordt er een landelijk besluit genomen.