Het 'verouderde' onderkomen van Hoogvliet.
Het 'verouderde' onderkomen van Hoogvliet. Foto: Bastiaan Miché

Zorgen over verloedering Chatham bij vertrek Hoogvliet naar Stam-garage

Hilversum Hoogvliet laat een marktonderzoek doen naar de kansen voor herontwikkeling van Chatham. Aanleiding is het mogelijke vertrek van de supermarkt uit het buurtwinkelcentrum aan de Admiraal de Ruyterlaan dat momenteel onder druk zou staan. Dat schrijft wethouder Floris Voorink (VVD) aan de gemeenteraad.

De supermarkt wil verhuizen naar de iets verderop gelegen Stamgarage aan de Bosdrift. De huidige plek zou namelijk te klein en te verouderd zijn. Hoogvliet en Stam, dat zijn activiteiten eveneens wil verplaatsen, zijn daarom het gesprek aangegaan om te zien of de supermarkt samen met andere geïnteresseerde winkels naar de Bosdrift kan verhuizen.

De gemeente begrijpt de motieven van de supermarkt en staat positief tegenover een verplaatsing van het buurtwinkelcentrum met uitbreiding van de supermarkt. Voorwaarde is wel dat er ook andere winkels in het vernieuwde pand komen en er op de plek van het oude complex iets anders komt. In politiek jargon: de detailhandelbestemming vervalt.
Chatham telt 770 vierkante meters. De Stamgarage kan, aldus Voorink, ruimte bieden aan 1500 vierkante meters voor de supermarkt en nog eens 400 voor andere winkels. De bloemenwinkel en visboer willen wel meeverhuizen. Het Chinese restaurant, de snackbar en de kapsalon (horeca en dienstverlening) maken geen deel uit van de verhuizing.
De supermarkt hield al een (drukbezochte) inloopavond. Daaruit werd duidelijk dat niet iedereen blij is met de verhuizing. Zorgen zijn er vooral als het gaat over milieuhinder, parkeertekort, privacy en verkeersveiligheid. Bang is men ook dat Chatham straks oogt als spoorpand (verloedering).
Voorink benadrukt dat de gemeente niet de trekker is, maar louter behartigt in het algemeen maatschappelijk behang. Ook zijn er eisen vanuit milieuregelgeving, de verkeersveiligheid en het parkeerbeleid.
Ook Marcel en Jan Jongerius van de gelijknamige buurtsuper zijn not amused en zullen zeker bezwaar aantekenen bij de gemeente als de verhuisplannen definitief zijn. De twee vrezen minder klandizie als Hoogvliet, nu in hun 'achtertuin' gevestigd, naar hun 'voortuin' verhuizen. Ook menen zij dat Hoogvliet de gemeente onder druk zet door te stellen dat het huidige complex verouderd is. "Hoogvliet kan makkelijk de bestaande super moderniseren en aanpassen aan deze tijd", aldus Marcel Jongerius. "De super is groot genoeg voor de buurt."
Jongerius zal zeker bezwaar maken tegen de verhuizing bij de gemeente. Het is nu aan Hoogvliet om alle buurtzorgen op te pikken. Ergens in september of oktober, is de bedoeling, wil Hoogvliet praten met omwonenden om gezamenlijk tot een plan te komen.