Van Leeuwen tijdens de Open Studio Dagen.
Van Leeuwen tijdens de Open Studio Dagen. Foto: Open Studio Dagen

Dood Louis van Leeuwen schokt politiek Hilversum

Hilversum Een televisieman in hart en nieren, een betrokken Hilversummer en een positief raadslid. Het zijn enkele omschrijvingen die passen bij Louis van Leeuwen. Geheel onverwachts stortte het kersverse raadslid van Hart voor Hilversum in elkaar en overleed. "Hij zat nog vol plannen. Dat hij die niet meer heeft kunnen doen, is heel jammer", zegt zijn vrouw Monique van Leeuwen.

Het ging heel snel, vertelt zij. De politie en ambulance waren razendsnel ter plaatse, maar toen was het al te laat. Na een spontane bloeding was Van Leeuwen overleden. "Hij heeft er zelf niets van gemerkt."

Van Leeuwen omschrijft haar man, vader van twee zonen en twee dochters en opa van drie kleinkinderen, als 'gezelligheidsman'. Wel was hij vaker ziek (diabetes onder andere) en bij zijn geboorte gaven de artsen hem vanwege een afwijking in zijn hart niet meer dan twaalf jaar. En hoewel Van Leeuwen het aanmerkelijk langer volhield, is het Hart voor Hilversum-raadslid veel te vroeg overleden.
Van Leeuwen nam als raadslid in juni dit jaar het stokje over van de naar de Tweede Kamer vertrokken LĂ©onie Sazias. Ook fractievoorzitter Karin Walters van HvH spreekt van een groot verlies. Van Leeuwen was vanaf de oprichting in 2009 nauw betrokken bij de lokale partij. Omdat de communicatie vanuit de gemeente naar de burger beter moest, zette hij zich in om burgerparticipatie centraal te stellen. "Louis waakte als bestuurslid over de uitgangspunten van Hart voor Hilversum en hij hielp vele activiteiten organiseren", aldus Walters. "Hij wist altijd wat er in Hilversum speelde en ging vaak op onderzoek uit door met mensen te praten en situaties te bestuderen. Precies wat een lokaal politicus behoort te doen."
Komende zaterdag om 12.30 uur wordt Van Leeuwen, jarenlang werkzaam voor de omroep, gecremeerd in Zuiderhof. Vorige week zaterdag was hij daar nog voor een crematie van een goede kennis. Vrijdagavond is er tussen 19.00 en 20.00 in Uitvaartverzorging Van Vuure gelegenheid om te condoleren.
Een van de sprekers tijdens de crematie is burgemeester Pieter Broertjes, als voorzitter van de gemeenteraad. Hij leerde Van Leeuwen vooral kennen als medewerker van de lokale omroep RTi Hilversum. "Wat een drama. Voor hemzelf, zijn familie en Hart voor Hilversum. Louis was net raadslid en wilde er iets moois van maken. Hij was heel betrokken en nieuwsgierig. Als oud-journalist sprak me dat natuurlijk enorm aan."