De politie moet vaker zichtbaar zijn rondom de ijssalon.
De politie moet vaker zichtbaar zijn rondom de ijssalon. Foto: Bastiaan Miché

Woede over schokkend filmpje: 'Dit kunnen we niet tolereren'

HILVERSUM "Dan probeer je de draad weer op te pakken en verder te gaan met je onderneming. En word je keihard geconfronteerd met beelden waardoor je alle emoties weer naar boven voelt komen. Dat tuig is duidelijk trots op hun gedrag, want ze hebben het filmpje massaal gedeeld. Hieruit blijkt maar weer hoe dom ze zijn."

Dat schrijft onderneemster Gilly Emanuels van IJssalon 't Perronnetje op Facebook nu er een filmpje op internet staat waarin zij bonje heeft met enkele jongeren voor haar zaak aan de Kleine Drift. Te zien is hoe de 37-jarige Surinaamse voor 'kankernegerin' en 'kankeraap' wordt uitgemaakt en het verzoek krijgt om 'lekker een boom in te gaan'. Vervolgens slaat Emanuels een van de jongeren met een stok. Net op het moment dat het lijkt alsof de jongere haar wil slaan, stopt het filmpje.

Brassa

Emanuels krijgt op Facebook, uit de buurt en vanuit de Surinaamse gemeenschap veel steun. Nu wil ze vooral rust, zegt zij. "Het is goed dat het filmpje is uitgelekt. Nu kan heel Nederland het zien."
Op initiatief van Facebookgroep Eten bij 't Perronnetje komen donderdagavond tientallen mensen naar de zaak van Emanuels. "We willen deze ondernemer steunen door wat bij haar te gaan eten", meldt Calvin Rosario op de Facebookpagina. En zaterdagmiddag komt de Black & Gifted 'No Mo Surrenda'-rally op bezoek. Die wil een duidelijk signaal afgeven. "Voortaan zal gaan enkel 'bewuste' zwarte persoon in Nederland alleen staan in het verdedigen van haar Artikel-1 uit de grondwet", zo schrijven de initiatiefnemers op Facebook. "Kom mee haar een brassa geven en een heerlijk ijsje of broodje bij haar zaak eten."

Burgemeester Pieter Broertjes ondersteunt 'het vreedzame initiatief' van zaterdag en zal daarbij ook aanwezig zijn. Hij noemt de maatschappelijke verontwaardiging die na het uitgelekte filmpje ontstond terecht. "Dit heeft een grote impact gehad op de directbetrokkenen", meent hij. "Iedereen die het filmpje heeft gezien, snapt ook dat we dit niet kunnen tolereren in onze samenleving."
De 'spookverhalen' dat er niets gebeurt en daders niet worden aangepakt, bestrijdt de burgervader. "Ik snap de roep om harde straffen voor de daders, maar in onze rechtstaat zijn er naast artikel 1 van de Grondwet ook essentiële uitgangspunten voor het opleggen van straffen. In een rechtsstaat gaan strafbare feiten niet alleen de dader en het slachtoffer aan, maar de hele samenleving. Daarom worden mensen die van een strafbaar feit verdacht worden in het openbaar vervolgd door het Openbaar Ministerie. Los van de mening van bewoners, ondernemers of een burgemeester: de officier van justitie beslist of iemand wordt vervolgd of niet. En het is aan de rechter om in een vonnis tot een veroordeling te komen."

Frustrerend

Inmiddels heeft de politie na het incident van 17 augustus meer aangiften ontvangen, vervolgt Broertjes. Ook hebben de twee jeugdboa's en jongerenwerkers met de ouders en jongeren gesproken. Er is nog niemand opgepakt. Voor de burgemeester is het nu vooral belangrijk nieuwe overlast te voorkomen. Vrijdag noemde hij het al frustrerend dat het steeds maar niet lukt om de overlast in Oost - na eerder het Ooievaar- en Jac. P. Thijsseplein - de kop in te drukken en dat inwoners steeds weer overlast moeten ervaren. Hij kondigde toen al extra acties aan.

Zo komt er medio september een wijkteam waarin toezichthouders, boa's, buurtcoördinatoren en vergunningverleners samenwerken. Doel is sneller de inwoners te bedienen en vraagstukken meer in samenhang te behandelen. Het wijkteam moet straks een centrale spil vormen in de buurt. Verder is er straks een nieuwe WhatsAppgroep van betrokken buurtbewoners en denkt Broertjes aan 'creatieve fysieke maatregelen' (zoals gedragsregels op stoeptegels). Hij doet daarbij aan ieder de oproep om overlast, verdachte situaties en delicten te blijven melden.