Jan de Wit.
Jan de Wit.

Jan de Wit (CU) stopt na verkiezingen

HILVERSUM Het is mooi geweest, zegt fractievoorzitter Jan de Wit van de ChristenUnie. Hij is volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hilversum niet opnieuw beschikbaar als lijsttrekker voor zijn partij. "Ik vind de komende verkiezingen een mooi moment om het stokje over te dragen."

Belangrijkste reden voor zijn besluit is dat het raadslidmaatschap voor hem steeds moeilijker te combineren is met zijn opgroeiende gezin en zijn drukke baan als manager bij een advies- en ingenieursbureau. "Ik ben blij en dankbaar dat ik samen met mijn fractie meer dan acht jaar als volksvertegenwoordiger heb kunnen bijdragen aan een betrokken, duurzaam en financieel stabiel Hilversum", aldus De Wit. "Maar nu is het tijd voor nieuwe mensen. Dat is goed voor de doorstroming."

De nu 41-jarige Hilversummer maakte in 2009 zijn debuut als raadslid voor de toen nog eenmansfractie als vervanger/opvolger van Aldrik Dijkstra. Bij zowel de verkiezingen van 2010 en 2014 was hij lijsttrekker en lukte het de partij om die felbegeerde tweede zetel binnen te slepen. In die periode verkozen zijn collega-raadsleden De Wit drie keer tot Hilversums Politicus van het Jaar, een initiatief van deze krant.

Wie de nieuwe lijsttrekker wordt, is binnenkort bekend. De Wit blijft wel actief partijlid, maar is de komende tijd even 'functieloos'. Ook heeft hij geen landelijke ambities, hoewel hij al twee keer op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stond.