Eenduidige grafische uitlatingen zijn voor de deelnemers van de citymarketing gratis verkrijgbaar.
Eenduidige grafische uitlatingen zijn voor de deelnemers van de citymarketing gratis verkrijgbaar. Foto: gemeente Hilversum

Hilversum heeft nu eigen I Amsterdam ontwikkeld

Een eenduidig beeld waar inwoners, ondernemers en anderen zich meteen in kunnen herkennen. HLiversum als het I Amsterdam van Hilversum.

HILVERSUM Iedereen in de wereld weet waar de letters NY voor staan. Zeg je triple X dan snappen de meesten dat je het over Amsterdam hebt. Een gemeente als sterk merk. Vanaf woensdag 6 september moet Hilversum hierin een woordje mee spreken, want de mediastad lanceert dan Live Hilversum.

Al een kleine week staan de borden met daarop 'Live' langs de wegen in Hilversum. Raadsleden maken hun volgers op social media nieuwsgierig. Over zes dagen barst de campagne los. Want achter dat 'Live' schuilt voor Hilversum veel meer dan de letterlijke vertaling van 'rechtstreeks' en 'leven'.

Al geven deze twee begrippen volgens wethouder Wimar Jaeger wel heel goed weer wat Hilversum wil. "We vinden live heel sterk. Het verwijst naar de media. Het is een knipoog naar: 'We schakelen nu live over naar de studio in Hilversum'. Maar het staat ook voor het karakter van de gemeente. Dat het hier goed leven is en dat we ook een belangrijke winkelstad zijn", legt de D66'er uit.
Stichting Centrum Hilversum is samen met de gemeente maanden terug al het citymarketingtraject begonnen. De tijd is er nu rijp voor met een bijvoorbeeld een opgeknapt centrum. Met tientallen partners uit Hilversum is een merkvoorstel ontwikkeld. Hierna zijn verschillende creatieve bedrijven aan de bak gegaan met de basis en zijn met elkaar tot het merk 'Live Hilversum' gekomen.

"Er spreekt een zekere trots uit voor leven, wonen en werken in deze stad", geeft Jacco van de Ruit, voorzitter van de Stichting Centrum Hilversum, aan. "Hilversum is toch de stad waar het allemaal gebeurt. Zeker als je naar de media kijkt. Het is een levendige stad. Dat zie je en dat voel je."

Met een eigen merk heeft Hilversum nu een eigen verhaal te vertellen, waar culturele organisaties, ondernemers en inwoners zich goed in kunnen vinden. Het merk gaat verder dan alleen de uitstraling van mediastad, melden Van de Ruit en Jaeger. "Er is nog zo veel meer in Hilversum", aldus de wethouder. Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat velen weten dat Hilversum dé mediastad is, maar dat ze er niet zo veel van merken. Daar moet het nieuwe merk verandering in brengen. Het credo wordt nu dat je de mediastad meer moet voelen en zien.

"Als we allemaal op een eenduidige wijze Hilversum voor het voetlicht brengen, versterken we elkaar en de vele activiteiten en bezigheden in de stad. Met Live Hilversum zorg je voor herkenbaarheid en maak je de stad aantrekkelijker voor inwoners, bezoekers én bedrijven", is de overtuiging van de wethouder van Economie en Media.

Achter 'Live' schuilt meer dan de vertaling van 'rechtstreeks' en 'leven'

Uniformiteit is belangrijk. Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk instellingen, ondernemers en bedrijven in heel Hilversum, want de citymarketing geldt voor de hele gemeente, aanhaken als het om de nieuw ontwikkelde huisstijl gaat. Meedoen is niet verplicht. "Het gaat hier niet om de streng opgelegde pandoer van bijvoorbeeld I Amsterdam van Amsterdam", aldus Jaeger. Hij vertelt dat er een gratis te gebruiken systeem komt waarin de deelnemers gebruik kunnen maken van alle grafische mogelijkheden. "Ik heb tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad", voegt de wethouder eraan toe.

Woensdag gaat Live Hilversum van start. Dudok in Concert is de officiële aftrap van het merk Hilversum. Zo loopt de crew rond in de in de toekomst kenmerkende HLiversum T-shirts en komt dit ook terug op de bandjes van de bezoekers. Hierna is het merk overal te zien binnen de gemeentegrenzen en tijdens andere grote evenementen is de kleur van Live nadrukkelijk aanwezig. Denk hierbij aan de shopping night op vrijdag 6 oktober, de sinterklaaasintocht en de feestdagen.