Mark Rutte samen met Segers en Buma.
Mark Rutte samen met Segers en Buma. Foto': Bastiaan Miché

Uitstapje tussendoor in Lapershoek

HILVERSUM Tot een akkoord kwam het niet op Landgoed Zwaluwenberg. Wel keken de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met een goed gevoel terug op de gesprekken over een nieuw kabinet. Tussendoor maakten zij nog een kort uitstapje richting Hotel Lapershoek.

In het hotel aan de Utrechtseweg schudden Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en informateur Gerrit Zalm vorige week donderdag de handen van enkele aanwezige Engelandvaarders. Zij zouden eigenlijk op het landgoed ontvangen worden, maar moesten door de formatiebesprekingen uitwijken naar het hotel. Uit waardering voor deze veteranen kwamen de politici hen persoonlijk bedanken.
Het was nagenoeg het enige uitje voor de onderhandelaars in de twee dagen - donderdag en vrijdag - die zij op het voor de buitenwereld afgesloten terrein doorbrachten. Donderdagmorgen was de parlementaire pers massaal aanwezig voor het Defensieterrein. De enige die iets vanuit zijn auto wilde zeggen, was Gert-Jan Segers. Hij voelde zich, terwijl hij werd omringd door fotografen en cameraploegen, "een voetballer die naar een trainingskamp gaat". Rutte, Buma en Pechtold zeiden niets of niet veel.
Na afloop liet Rutte weten aan de landelijke media dat er een paar moeilijke onderwerpen besproken zijn en dat er in goede sfeer twee dagen is gewerkt, zonder te zeggen waar de gesprekken precies over gingen.

Pechtold en Zalm.
Veel pers voor Zwaluwenberg.