Gebiedsverbod voor hangjongeren

HILVERSUM Het terrein rondom IJssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift is per direct verboden terrein voor hangjongeren. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de gemeenteraad. "Maar met repressie alleen komen we er niet."

Aanleiding van de brief is de al maanden durende jongerenterreur in de buurt. Bewoners en ondernemers zijn deze ellende spuugzat. Twee weken terug barstte de bom toen enkele jongeren eigenaar Gilly Emanuels (37) van de ijssalon uitscholden voor onder meer 'kankerzwarte' en er over en weer klappen vielen.
Broertjes noemt de discriminerende uitspraken van de jongeren onacceptabel. Ondanks de kritiek vanuit de buurt dat de gemeente en politie lange tijd niets deden, wil de burgemeester benadrukken dat de aanpak van jeugdoverlast de hoogste prioriteit heeft. "Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het voorval", aldus Broertjes.
Maar met samenscholingsverboden alleen win je de oorlog niet. Dat leidt namelijk alleen maar tot meer overlast en vernielingen, denkt Broertjes. Daarom zet Hilversum ook andere - volgens sommigen 'slappe en softe' maar volgens Broertjes 'effectieve' - instrumenten (thuisgesprekken) in om de terreur te stoppen. Of er op de plek flexibel cameratoezicht moet komen, is een optie. De politiek praat hierover op 13 september.

3