In de tuin aan de Arubalaan gingen bewoners onder andere in gesprek met lokale en provinciale politici.
In de tuin aan de Arubalaan gingen bewoners onder andere in gesprek met lokale en provinciale politici. Foto: Bastiaan Miché

Melk en herrie in de koffie bij 'snelwegontbijt'

De zorgen zijn groot. Begrip is er aan alle kanten voor de verminderde leefbaarheid langs de A27. De gewenste oplossing blijft echter uit.

HILVERSUM "Met tranen in de ogen zien we iedere morgen wat er hier gebeurt", aldus Loekie Verweij van het Comité West-Indische buurt. Om duidelijk te maken wat de gevolgen van de verbreding van de A27 betekenen voor de 85 huizen in deze wijk verzorgden zij vrijdag een ontbijt met de vraag: heeft u een wolkje melk of herrie in uw koffie?

Vrijdag 8.00 uur. Het is redelijk rustig op de Arubalaan, terwijl het buurtcomité vele uitnodigingen heeft verstuurd: van demissionair minister Schultz van Haegen tot aan de hele gemeenteraad. Zeven vertegenwoordigers, verdeeld over de lokale en provinciale politiek, zijn aanwezig. Verder is Rijkswaterstaat vertegenwoordigd door twee personen en namens de gemeente schuift buurtcoördinator Martijn van Ligten aan tafel bij het 'protestontbijt' van de West-Indische buurt. Dat er onvrede is maken de spandoeken in de tuin wel duidelijk. 'Scherm A27. Compensatie' is te lezen. Tegen de boom rust een zelfgemaakte grafsteen met daarop de tekst: 'RIP Gezondheid 2017'.
Al maanden is deze groep Hilversummers bezig om weer een leefbare situatie te krijgen in hun buurt. Op het tracé rond de wijk is veel veranderd. Honderden bomen zijn verdwenen en inmiddels is Rijkswaterstaat bezig met de verbreding van de A27. Sindsdien worden de geluidsnormen overschreden, neemt de luchtkwaliteit af en verdwijnt het woonplezier. De oplossing die zij wensen is simpel: een geluidswal langs de A27.

Dat is een eenvoudig uitgesproken wens, maar welke autoriteit draait uiteindelijk op voor de kosten van dat scherm? Gemeente, provincie en Rijkswaterstaat geven op dit vlak geen gehoor. Wel tonen zij allemaal begrip voor de nieuwe situatie langs de West-Indische buurt. Daar kopen de bewoners echter niks voor. Zij mogen wel opdraaien voor de gevolgen, maar krijgen geen compensatie, zoals dat een aantal kilometer verderop (gemeente Eemnes en provincie Utrecht) wel het geval is. "Dit is echt ingrijpend. Het gaat hier niet even om de aanpassing van een plein zoals bij Gooiland", stelt bewoonster Loekie Verweij.

Zij zegt dat het comité nog altijd in gesprek is met Rijkswaterstaat en dat het agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Milieu langzaam begint te bewegen. Buurtgenoot Kees Tabak bevestigt dat Rijkswaterstaat in gesprek blijft en dat hij dat bemoedigend vindt, maar als het gaat over de komst van een geluidswal de beslissing elders genomen moet worden, namelijk in politiek Den Haag.

Tijdens het ontbijt 'op de snelweg', zoals het comité de activiteit had aangekondigd, wilden ze laten horen en zien hoe groot het probleem is en wat eraan te doen is. Ze wilden de noodzaak van een geluidswal aantonen. "We willen dat ze de bewoners tegemoetkomen, maar daar hoor je niks van", aldus bewoner Martin Blauwhof. Cijfermatig kunnen ze binnenkort bijval krijgen. Er is budget beschikbaar voor decibelmetingen. Op deze wijze kan de ervaren geluidsoverlast aangetoond worden. Met hulp van de buurtcoördinator heeft de buurt een aanvraag hiervoor ingediend. Deze is gehonoreerd in het raadhuis.

De strijd staken gaat niet gebeuren. Zoals Verweij zegt, blijven ze net zolang strijden totdat het geluidsscherm er staat. Wellicht kan de aanwezigheid van het selecte clubje raadsleden en fractiemedewerkers en leden van Provinciale Staten op den duur toch iets betekenen."Ik ga het meenemen in de fractie. Daar gaan we kijken wat we nog in beweging kunnen krijgen. Als provincie hebben we natuurlijk wel gewoon macht. Wij nemen de zorgen van deze bewoners echt uiterst serieus", aldus Lars Voskuil, Statenlid van de PvdA.

Tegen de boom rust een grafsteen met daarop 'RIP Gezondheid 2017'