Felix Woudenberg tijdens de demonstratie in Amsterdam.
Felix Woudenberg tijdens de demonstratie in Amsterdam. Foto: Oscar Brak

Hilversummer bedreigd na kreet 'Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme'

Opnieuw is er een jonge linkse Hilversummer bedreigd. Na Anne Fleur Dekker staat nu Felix Woudenberg in de 'schijnwerpers'.

HILVERSUM "Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme". Met die kreet - en dat meerdere keren achter elkaar - probeerde Felix Woudenberg (23) de aanwezigen bij de demonstratie tegen fascisme medio augustus in Amsterdam op te zwepen. Omdat een filmpje daarvan op social media verscheen was de Hilversummer al snel het mikpunt van spot. Bedreigende reacties vanuit rechtse hoek bleven niet uit.

Inmiddels - we zijn twee weken verder - gaat het wel weer, zegt Woudenberg. "Hoe meer je over je heen krijgt, hoe minder serieus je het neemt", zegt hij glimlachend. "Maar in het begin was het wel eng en controleerde ik extra of de deur op slot was. De eerste nacht heb ik niet geslapen. Mijn gevoel van veiligheid was echt immens aangetast."

De bij de instanties onaangekondigde antifa-demonstratie in Amsterdam was naar aanleiding van de ongeregeldheden in Charlottesville. Daar reed een aanhanger van het rechts-radicale gedachtegoed met zijn auto in op linkse tegenbetogers. Woudenberg demonstreerde naar eigen zeggen het afgelopen anderhalf jaar wel vijftig keer, maar zo groot als de opkomst nu was, was hij zelden.
Van de aanwezigen waren er veel met een masker op. Sommige omdat ze de grens van het toelaatbare overschrijden, andere omdat ze solidair willen zijn met diegenen die een grens overschrijden, legt Woudenberg zonder zijn mening hierover te geven uit. Hijzelf draagt - zegt hij - geen masker. Geweld gebruikt hij ook niet.
Ook de linkse activiste Anne Fleur Dekker uit Hilversum, die enige tijd terug al ernstig werd bedreigd en zelfs moest onderduiken, was bij het protest van de partij. Na afloop zaten de twee samen in de trein op weg naar huis en spraken - niet wetende wat er op hen af zou komen - onder meer over die voor haar moeilijke periode.
Een dag later echter stond zijn telefoon roodgloeiend. Een filmpje waarin hij de meute oproept was online verschenen en bedreigende reacties bleven niet uit. Niet zozeer de inhoud, maar eerder de felle toon waarmee de linkse activist sprak, leidde tot ophef. "Ja, je kunt niet dit eruit stampen en er charmant uitzien", lacht Woudenberg. Hij dacht er even aan om aangifte te doen, maar besefte ook dat dit weer tot gedoe kan leiden.

Het filmpje heeft verder tot een relletje geleid binnen de lokale politiek van Weesp. Woudenberg woonde tot april dit jaar twee jaar in die gemeente en zette zich in voor de jongerenafdeling van de lokale D66-fractie. Omdat hij inmiddels weer in Hilversum woont, is hij daarmee gestopt. Zijn naam stond echter - inmiddels is deze verwijderd - nog steeds op de website van de Jonge Democraten. Fractievoorzitter Gerton van Unnik van het rechtse Duurzame StadsBelangen vroeg D66 daarom om opheldering. Hij meent dat de volgens hem 'terroristische organisatie' antifa verboden moet worden en hekelt het feit dat D66 in zee gaat met een lid daarvan. "D66 omarmt een knokploeg."
Raadslid Saskia ter Kuile van D66 hekelt op haar beurt de toon van Van Unnik die via social media anderen op sluwe wijze zou aanzetten tot het bedreigen van Woudenberg. Zij heeft de kwestie aangekaart bij burgemeester Bas Jan van Bochove.
Woudenberg heeft er op zich geen problemen mee dat Van Unnik hem bekritiseert. Dat echter D66 erbij wordt betrokken is voor hem "een grotere dreun". Hij is wel blij met het optreden van Ter Kuile.
Hoewel hij ervan baalt dat het filmpje altijd op internet te zien zal zijn, heeft Woudenberg geen spijt van zijn actie. Een volgende keer zal hij precies hetzelfde doen en gaat er geen masker over zijn hoofd. "Mijn ouders zijn hierover ook op hun werk aangesproken, maar nooit negatief. Ik heb ook geen wet overtreden. En als ik hierdoor bij een sollicitatie geen baan krijg, vraag ik me af of ik bij dit bedrijf wil werken."