Diverse platforms en belangengroepen, waaronder de Dutch Bouncers Federation, waren zaterdag te vinden op de Kleine Drift.
Diverse platforms en belangengroepen, waaronder de Dutch Bouncers Federation, waren zaterdag te vinden op de Kleine Drift. Foto's: Bastiaan Miché

Massale steun doet eigenares van
't Perronnetje goed

Het was zaterdag topdrukte bij IJssalon 't Perronnetje. Uit het hele land kwamen mensen langs om eigenares Gilly Emanuels een hart onder de riem te steken.

HILVERSUM Honderden mensen uit het hele land brachten zaterdag een bezoek aan IJssalon 't Perronnetje. Mensen uit alle windstreken verbroederden en betuigden hun steun aan de getreiterde en gediscrimineerde onderneemster Gilly Emanuels. "Het is heel fijn", merkt de onderneemster tevreden op. Daar voegt ze wel meteen aan toe dat het nu tijd is voor rust.

Vanaf 13.30 uur is het binnen en buiten bij 't Perronnetje één grote stroom aan bezoekers. Geduldig gaan mensen in de natuurlijk gevormde rij in de ijssalon staan. Achter de toonbank is het buffelen. De vier medewerksters van Emanuels zijn continu druk in de weer met het scheppen van de biologisch gemaakte ijsjes, de Surinaamse broodjes en het maken van een kop koffie. Als Emanuels niet van voren naar achteren vliegt om de voorraden aan te vullen, is zij in gesprek met haar klanten. "Gebeurt dit nu vaker in Hilversum?", is de vraag die de onderneemster krijgt.

De bezoekers komen van heinde en verre. Allemaal zijn ze naar Hilversum gekomen om de hardwerkende onderneemster aan de Kleine Drift te steunen en een statement te maken. Een aantal platforms en belangengroepen heeft de zaterdag aangegrepen om naar Hilversum te komen. Naast de al aangekondigde aanwezigheid van No Mo Surrenda zijn er vertegenwoordigers van Dat Ding van Ons, Platform Bewustwording Suriname en de Dutch Bouncers Federation (DBF).

Wat drie weken geleden gebeurde op de Kleine Drift zit hoog bij de mensen die steun komen betuigen. "Wij zijn er klaar mee", meldt een vertegenwoordiger van Platform Bewustwording Suriname. "Er moet een einde komen aan racisme", luidt het vervolg. "De videobeelden van Gilly, waarop ze gediscrimineerd wordt, doen pijn. Nederlanders moeten zich beseffen dat het beeld van Nederland veranderd is. Wij zijn ook Nederlanders", meldt Raymond Comvalius van de Surinaamse netwerkorganisatie Dat Ding van Ons. "Wij zijn hier omdat we achter Gilly staan en een positieve draai willen geven aan wat hier gebeurd is door er voor haar te zijn", vertelt hij verder.
Even na 14.30 uur arriveert burgemeester Pieter Broertjes. Vooraf had hij al laten weten langs te komen om de onderneemster te ondersteunen. Samen met Ruud Verkuijlen (VVD-raadslid) en Jan Kastje (fractievoorzitter GroenLinks) loopt hij de ijssalon binnen. Binnen no time is hij verzeild geraakt in verhitte discussies met betrokken en geschrokken aanwezigen.

"Het is overweldigend", geeft Emanuels aan. Zij is blij met alle steunbetuigingen. De onderneemster vertelt dat ze kaarten en bloemen uit het hele land heeft mogen ontvangen. Dat er zo veel positiviteit is voortgekomen uit een heel negatief en langslepend gebeuren stemt haar tevreden. Maar nu is het tijd voor rust. De afgelopen weken, na het vechtincident met hangjongeren uit de buurt, werd zij geleefd. Deze week geniet ze dan ook van een vakantie.
Of het ook daadwerkelijk rustiger wordt, valt te bezien. Afgelopen week heeft Emanuels samen met haar advocaat aangifte gedaan tegen de jongeren. "In eerste instantie is dat niet goed gegaan", aldus de eigenares van 't Perronnetje. Zij heeft nu onder andere aangifte gedaan van poging tot doodslag, discriminatie en zware mishandeling. Juridisch gezien krijgt het voorval van donderdag 17 augustus nog een flinke staart.

Rust is ook wat de buurt wil, zo geeft Patrick Weening van bewonersvereniging Over 't Spoor aan. Hij is zaterdag als een van de weinigen uit de buurt aanwezig op de Kleine Drift. Dat zo veel mensen Emanuels een hart onder de riem willen steken, vindt hij een mooi gebaar. Weening geeft wel aan dat de buurt te kampen heeft met het hangjongerenprobleem. "Als zij straks weg zijn, blijft de buurt achter", zegt hij terwijl hij kijkt naar de honderden aanwezigen. Het is nu zaak om het probleem op te lossen en niet te verschuiven naar een plek elders in de wijk. "Het gaat om een stel snotapen dat grensoverschrijdend gedrag vertoont. Dat moet stoppen."

'Videobeelden waarop Gilly gedicrimineerd wordt, doen pijn'
De burgemeester in gesprek met bezoekers.