Klanten zien aan de posters dat Blokker binnenkort de deuren sluit.
Klanten zien aan de posters dat Blokker binnenkort de deuren sluit. Foto: Bastiaan Miché

'Hier hebben ze allemaal dingen die ze bij die nieuwe winkels niet hebben'

Waar velen al bang voor waren, is nu definitief. De Blokker op de Gijsbrecht van Amstelstraat moet de deuren sluiten. En dat is balen, vinden de klanten in de winkel.

Hilversum 'Deze winkel gaat sluiten', 'Alles moet weg' en 'Opheffingsuitverkoop'. Wie de Blokker aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 154 nu binnenwandelt, ziet direct dat het binnenkort einde oefening is. Over twee maanden is het over en uit.

"Vervelend, jammer", zegt een medewerker, die er verder weinig over kwijt wil. Logisch, als klanten continu navraag doen. Wat de sluiting voor haar persoonlijk betekent, weet ze niet. "Het enige dat we weten is dat we 28 november dichtgaan."
Een woordvoerder van het retailconcern geeft aan dat Hilversummers na de sluiting gewoon nog terecht kunnen in het Hilvertshof, Seinhorst en Kerkelanden. En natuurlijk de website. "Wij doen geen uitspraken over personele consequenties. Uiteraard proberen wij altijd zo veel mogelijk collega's te herplaatsen, maar we hebben ook al aangegeven dat er helaas arbeidsplaatsen bij Blokker verloren gaan."

Maar willen de klanten van deze vestiging wel naar die vernieuwde vestigingen elders? De in Kerkelanden woonachtige Teuntje van Halt is daar heel duidelijk over. Nee, is haar antwoord. "Ik vind het verschrikkelijk dat deze winkel gaat sluiten. In Kerkelanden zit een nieuwe, maar daar is niets aan. Hier hebben ze allemaal dingen die ze bij die nieuwe winkels niet hebben", vertelt zij met een litermaatje en aluminiumfolie in haar mandje. "En deze locatie is veel gezelliger."

Al voor de zomer werd bekend dat Blokker dit jaar honderd verliesgevende filialen in het land zou sluiten en banen zouden komen te vervallen. En omdat alle andere Hilversumse vestigingen recent zijn vernieuwd en juist die op de Gijsbrecht niet, is het nieuws eigenlijk geen eens een verrassing.
Ook trouwe bezoekster Myrthe Vane is niet verbaasd. Zij is in de winkel om nog even wat afgeprijsde bekertjes en buitenlampjes te scoren. Komend weekend is er thuis namelijk een feestje, zegt ze. "Dit is wel heel erg, nee, wel jammer. Echt zonde", zegt ze. "Helemaal voor de Gijsbrecht. Natuurlijk kan ik elders terecht, maar ik houd helemaal niet van die andere Blokkers. Dat hippe vind ik niets."
De Hilversumse komt hier al vanaf haar geboorte, zegt zij, naar 'haar' Blokker. "Dan ging ik naar beneden om speelgoed uit te zoeken en haalde mijn moeder boven iets. Ik weet niet beter dan dat wij hier naar de Blokker gaan. En nee, ik ben niet verrast over dit bericht, had er al over gelezen. Het is een grote keten. Zo gaat dat tegenwoordig."

Grote vraag is nu - ook voor de aanwezige klanten - welke ondernemer de plek op nummer 154 inneemt. Bestuurslid (en oud-voorzitter) van de Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht Chantal Monsma (tevens eigenaar van het verderop gelegen Stoerkids) heeft eveneens geen idee. Maar ook zij ontvangt de voorbije dagen regelmatig klanten die het sluiten van de in de winkelstraat zo aanwezige winkel betreuren. "Ja, het is een gemis voor de Gijsbrecht", geeft zij toe. "Als je hoort dat een lang bestaand Nederlands concern winkels sluit, hoop je dat deze open blijft. Dit is heel jammer."