Wethouder Theo Reijn kreeg zijn sloopmoment.
Wethouder Theo Reijn kreeg zijn sloopmoment. Foto: Bastiaan Miché

'Gemixt wijkje met zo veel verschillende woningen'

Loosdrecht Een bijzonder moment voor de toekomstige bewoners van Erve Knorr in Loosdrecht deze week: zij zagen elkaar vrijdag voor het eerst bij de afronding van de sloopwerkzaamheden op het terrein. Nu nog ruim een jaar wachten en dan is de nieuwe wijk klaar.

De 41 eengezinswoningen - verdeeld over drie types - zijn alle verkocht, met name door inwoners van Loosdrecht en omstreken. Aalberts Bouw is de partij die de woningen gaat realiseren.
Tijdens de feestelijke bijeenkomst viel op dat het vooral gaat om jonge gezinnen. De kinderen - vaak basisschoolleeftijd - bouwen alvast vriendschappen voor het leven op.

Een iets jonger stel (zonder kinderen) vormen Michelle Philips en Wilbert van den Hoorn. Zij komt uit Loosdrecht, hij is 'import' en komt uit Putten. "Fijn om hier straks te wonen, mijn ouders wonen ook om de hoek", zegt Philips. "Het was lastig om hier in de buurt iets te vinden. In Hilversum heb je wel dit soort huizen, maar die zijn vaak iets ouder en daar moet je dan nog veel aan doen."
Dat het stel op een toch wel historische plek - waar boeken over zijn geschreven - in Loosdrecht komt te wonen, doet hen niet zo veel. Toch was het een behoorlijke klus om dit project van de grond te krijgen, weet ook directeur Jos Paardekoper van projectontwikkelaar Re•Shape Properties. "Na regen komt zonneschijn en na slopen kun je bouwen", zegt hij in een overdekte tent terwijl buiten de regen met bakken uit de lucht valt. "Continu kregen we de vraag wanneer we zouden beginnen. Maar dit is nu eenmaal een geliefde en gevoelige locatie waar iedereen een mening over heeft. En ook door de crisis heeft het lang geduurd, maar uiteindelijk is het spoedig gegaan."
Wethouder Theo Reijn kreeg zeven maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen toch zijn sloopmoment op het terrein tegenover het gemeentehuis aan de Rading. Hij is trots op de nieuwe wijk en het feit dat wanneer de verkiezingen plaatsvinden er 300 tot 400 nieuwe woningen in Wijdemeren zijn gebouwd of in aanbouw zijn. "Dat is een mooie prestatie," vindt hij, "en dat kan alleen maar met mensen die willen investeren."
Vervolgens mocht Reijn, omringd door de nieuwe bewoners, de oude portiersloge met de grond gelijkmaken. Hij sprak daarbij over een gemixt wijkje met veel verschillende woningen.
In een later stadium komen ook de twee appartementengebouwen met huurwoningen (sociale en middeldure huur) op de markt. De verhuur start medio 2018.