Veilingmeester Theo Mackaay poseert met de medewerkers van het restaurant.
Veilingmeester Theo Mackaay poseert met de medewerkers van het restaurant. Foto: Bastiaan Miché

Met nieuw kassasysteem bij Puur Smaeck is cirkel rond

HILVERSUM Nu de medewerkers van de dagbesteding ook kunnen afrekenen, is de cirkel rond bij Puur Smaeck. Dat zegt een blije eigenaar Kees Verhoeff. Met veel hulp van buitenaf heeft hij een nieuw kassasysteem voor zijn medewerkers met een verstandelijke beperking kunnen aanschaffen.

Op de vraag of ze blij zijn met het nieuwe kassasysteem klinkt het heel hard ja. Uitleggen waarom blijkt toch wat lastiger. Verhoeff meldt dat een droom werkelijkheid is geworden. De gebruiksvriendelijke kassa voor zijn personeel van de dagbesteding is er. Daardoor kunnen zijn medewerkers nu het hele plaatje doen: van ontvangst van de gast tot en met het betalen. Dat laatste was tot voor kort niet mogelijk omdat het systeem te ingewikkeld was.

"Het zijn eigenlijk twee kassa's ineen. Ik heb een dagkassa voor de mensen van de dagbesteding en een gewone", aldus de horecaman. De nieuwe kassa werkt bijvoorbeeld met pictogrammen. "En zo hebben we er voor hen weer een leermoment bij", klinkt het enthousiast.
Er is wel wat tijd overheen gegaan voordat het nieuwe kassasysteem er daadwerkelijk was. Vorig jaar oktober is tijdens een veiling, die georganiseerd werd door de Stichting Vrienden van Puur Smaeck, geld opgehaald. De eigengemaakte kunstwerken gingen mede dankzij het goede werk van veilingmeester Theo Mackaay voor hoge prijzen weg.

Nu Puur Smaeck het gewilde kassasysteem binnen heeft en de medewerkers in nieuwe kleding rondlopen - er was nog een beetje geld over - dient het volgende project zich alweer aan. Voor de mensen van de dagbesteding is een klein busje nodig. De medewerkers zijn niet alleen meer actief in de eet- en drinkgelegenheid aan de Kampstraat. Steeds vaker slaan zij met Puur Smaeck hun vleugels uit, zoals naar de moestuin van Jagtlust in 's-Graveland en in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan. Het busje kan ook dienen voor werkbezoeken aan andere dagbestedingslocaties en tegen vergoeding zelfs voor woon-werkverkeer gebruikt worden.
Daar moet weer voor gespaard worden. Vrijdag 22 september zet de Stichting Vrienden van Puur Smaeck zich opnieuw in en verzorgt dan een benefietavond in Italiaanse sferen. Vanaf 18.30 uur zijn de gasten welkom. Italiaanse gerechten en wijnen komen op tafel en meerdere muzikanten omlijsten dit familiediner. Wie mee wil eten, betaalt 75 euro en steunt daarmee de dagbesteding.