De onderdoorgang in de Oosterengweg is zeer omstreden.
De onderdoorgang in de Oosterengweg is zeer omstreden. Foto: Provincie Noord-Holland

'Alternatieve Tergooiboog voor HOV in 't Gooi niet goed onderzocht'

Het verzet tegen de HOV-baan ligt op twee fronten. Zowel over de de kruising met de Oosterengweg als het tracé langs het spoor bij Anna's Hoeve is het nodige gedoe.

HILVERSUM - De Raad van State denkt zes weken nodig te hebben om een oordeel te geven over het provinciale inpassingsplan voor de nieuwe HOV-baan tussen Hilversum en Huizen. Dat zal een flinke klus worden, want het kostte de Raad maandag al ruim een halve dag om de bezwaren tegen dit plan aan te horen.

Het verzet tegen de HOV-baan ligt op twee fronten. De ene plek is de kruising van de geplande snelle vervoersverbinding met de Oosterengweg. De tweede ligt oostelijker in het trace langs het spoor bij Anna's Hoeve.
De Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve pleitte voor een zuidelijker gelegen HOV-baan vanaf de A27 naar station Hilversum. Die loopt vanaf een nieuwe afrit op de A27 over een deel van de Soestdijkerstraatweg en steekt dan langs Tergooi door naar de spoorbaan tussen Baarn en Hilversum. Met die omweg wordt de natuur noordelijk van de Soestdijkerstraatweg gespaard.
Volgens de bezwaarmakers krijgt het natuurgebied in de toekomst toch al zwaar te lijden door kaalslag voor de verbreding van de A27. Maar van die alternatieve Tergooiboog wil de provincie niets weten. Dit alternatief scoort volgens de provincie onvoldoende op de harde eis van betrouwbare reistijden. De bedoeling van een HOV-baan is juist dat het een vrije weg is, waardoor beter op tijd kan worden gereden.
Tijdens de zitting bij de Raad van State bleek dat de provincie daarom ook weinig moeite heeft gedaan om dit alternatief goed te onderzoeken. De vraag is of de Raad van State dit accepteert. Volgens een woordvoerster van de vereniging is de berekende omrijtijd van de Tergooiboog nauwelijks een minuut meer. De ecologische voordelen van het alternatief zijn ook niet goed onderzocht.
De Raad zette ook vraagtekens bij de aanpassing van de Oosterengweg en bedrijventerrein Venetapark. De Oosterengweg krijgt tot groot genoegen van de gemeente Hilversum een ongelijkvloerse kruising bij de spoorlijn Baarn-Hilversum. Deze onderdoorgang (geen tunnel) is bij buurtbewoners en bedrijven op het Venetapark zeer omstreden. Het bedrijventerrein kan daardoor niet meer worden ontsloten in de richting van de Oosterengweg. Vrachtwagens zullen moeten omrijden via een nieuw aan te leggen weg. Deskundigen bleken het bij de Raad niet eens over de vraag of de tunnelweg veilig genoeg is. Die is volgens het provinciale plan namelijk behoorlijk steil. Een woordvoerder van de provincie erkent dat dit geen ideale situatie is. Er is ook nog geen definitief ontwerp. De situatie kan volgens hem mogelijk worden verbeterd bij de uitvoering. Maar de bezwaarmakers zeggen dat dit probleem niet kan worden doorgeschoven naar de uitvoerders.
De Raad van State heeft zelf ook onafhankelijke deskundigen ingeschakeld om de bezwaren te bekijken. Ze constateren dat de bereikbaarheid van de bedrijven op het Venetapark zal afnemen en dat kan financiële gevolgen hebben, die niet allemaal door de provincie worden vergoed. Daarnaast zien ze problemen voor de verkeersveiligheid.