T-Mobile wil 4G-antennes neerzetten op dak van de kerk aan de Bosdrift.
T-Mobile wil 4G-antennes neerzetten op dak van de kerk aan de Bosdrift. Foto: Bastiaan Miché

Gezondheidsrisico's spelen geen rol bij vergunningaanvraag voor antennes

Plaats geen telecomantennes in de buurt van scholen, meent de SP. Maar daar wordt niet naar gekeken bij een vergunningaanvraag.

HILVERSUM Bij een vergunningaanvraag voor de plaatsing van telecomantennes spelen eventuele gezondheidsrisico's geen enkele rol. Dat is het antwoord van Eric van der Want, vervangend wethouder Ruimtelijke Ordening, Vergunningverlening en Handhaving, aan het adres van de SP.

De oppositiepartij was vorige week in de pen geklommen. In de brief van SP-raadslid Pierre van Rooden kaartten de socialisten de plaatsing van 4G-antennes aan op de Clemenskerk. T-Mobile wil nu echt zendmasten neerzetten op het dak van het rijksmonument. De mogelijke gezondheidseffecten op de scholieren van de Paulusschool en de buurtbewoners is een van de redenen waarom de SP tegen deze plaatsing is.

Maar deze effecten blijken helemaal niet mee te spelen in de procedure, zo heeft Van der Want in zijn reactie geschreven. "Mogelijke gezondheidsrisico's door antennes zijn geen onderdeel van de toetsing Omgevingsvergunning. Een vergunning kan hierop dan ook niet geweigerd worden, ongeacht een reguliere of uitgebreide procedure", meldt de vervanger van Floris Voorink, die vakantie heeft.
Het telecombedrijf borduurt nu voort op een al verstrekte vergunning in 2012. Maar T-Mobile heeft nooit zendmasten geplaatst op de Clemenskerk. Nu wil het bedrijf daar zwaarder materiaal plaatsen, 'vanwege voortschrijdende technische ontwikkelingen', zoals Van der Want dat noemt.

Voorzorgsmaatregelen
'Onverstandig en onverantwoord', noemt Van Rooden plaatsing van antennes in de buurt van een school. Wat de effecten zijn van de straling op lange termijn is helemaal niet duidelijk. Daarom wil de SP geen enkel risico nemen. "Met de gezondheid van onze jeugd wil je alle risico's wegnemen en alle voorzorgsmaatregelen treffen", aldus Van Rooden. Zijn partij ziet liever helemaal geen zendmasten in de buurt van kwetsbare plaatsen zoals scholen, zorginstellingen en plekken waar mensen langdurig zijn.

Het verzet tegen de komst van 4G-antennes in de buurt is ook groot. Omwonenden en de Stichting Vrienden van de Clemenskerk zijn tegenstander. Buurtbewoners plaatsen eveneens grote vraagtekens bij de gezondheidsrisico's. Daarnaast vinden zij dat de gemeente steeds de kant kiest van ondernemers - er is veel onvrede over de komst van een trampolinepark in het leegstaande godshuis aan de Bosdrift- en de zendmasten op de Clemenskerk vinden zij ook helemaal niet passend op een monument.

Onvolledig
"Dit soort antennes is normaal gesproken vergunningsvrij", reageert Van der Want. "Omdat het hier een rijksmonument betreft is er wél een vergunning nodig." Verder geeft de wethouder aan dat de omvang van de voorgestelde werkzaamheden geen aanleiding geeft tot een uitgebreide procedure. Het plan van T-Mobile is al behandeld bij de Commissie Welstand en Monumenten, maar heeft nog geen akkoord gekregen. De aangeleverde stukken waren onvolledig. Maar als een aanvraag voor Omgevingsvergunning voldoet aan alle wettelijk gestelde eisen dan is de gemeente verplicht de vergunning te verlenen.

T-Mobile wil nu zwaarder materiaal plaatsen op de kerk

De SP gaf aan dat er een uitgebreide procedure moet worden doorlopen, zodat de bezwaren kunnen worden ingebracht. Tevens verwacht hij dat de gemeente de omwonenden betrekt bij de beoordeling van het wel of niet afgeven van de vergunning. Daar lijkt Van Rooden nul op het rekest te krijgen. Er is geen sprake van een uitgebreide procedure. Belanghebbenden kunnen geen zienswijzen indienen, maar wel bezwaar maken binnen zes weken na bekendmaking van de vergunningsverlening.