Het spoor was maandag na het ongeval lange tijd dicht.
Het spoor was maandag na het ongeval lange tijd dicht. Foto: Bastiaan Miché

Klapper op spoor bij Oosterengweg

HILVERSUM "Het liefst sta ik hier een potje te janken", zegt vrachtwagenchauffeur Arnold ten Hagen uit Enkhuizen maandagmorgen, een paar uur nadat een trein op de spoorwegovergang aan de Oosterengweg in Hilversum tegen de achterkant van zijn wagen botste.

De klapper vond plaats rond kwart voor zeven. Er vielen geen gewonden. Treinreizigers in de sprinter konden - al moesten ze wel even wachten - via een loopplank overstappen op een voorbijrijdende intercity. Wie haast had - zoals een piloot die naar Schiphol op weg was - werd met een taxi naar de plek van bestemming gebracht.
ProRail meldt de oorzaak van de aanrijding te onderzoeken. Volgens Ten Hagen is die oorzaak duidelijk. Hij kon de bocht van de Oosterengweg naar de Mussenstraat - hij was op weg naar Werf35 - niet maken door een foutgeparkeerd busje met aanhangwagen dat in de weg stond. Terwijl de bestuurder alsnog de straat probeerde in te steken en weer op het spoor stond, kwam de sprinter vanuit Baarn eraan. Het lukte Ten Hagen niet meer om op tijd weg te komen. "Als ik een half minuutje meer de tijd had gehad, was er niks aan de hand geweest."
De bestuurder van het foutgeparkeerde busje - het voertuig stond pal op een kruising - had volgens Ten Hagen wel door dat hij fout zat en zou zijn wagen snel verderop hebben neergezet.

5