In oktober 2014 sprak de burgemeester in Oost over veiligheid en jeugdoverlast, dat meer structurele aandacht vraagt.
In oktober 2014 sprak de burgemeester in Oost over veiligheid en jeugdoverlast, dat meer structurele aandacht vraagt. Foto: Bastiaan Miché

'Ik zou al blij zijn als we het in de hand weten te houden'

Jeugdoverlast helemaal de wereld uit helpen, is een utopie, meent de burgemeester. Beheersbaar krijgen is nu de eerste opdracht.

HILVERSUM Meer jeugdboa's zijn nodig om het probleem van jongerenoverlast onder controle te krijgen. Niet alleen in Oost regent het klachten, want op meer plekken is de aanwezigheid van de jeugdboa's gewenst. Met structurele aandacht moet deze problematiek beheersbaar worden. De overlast helemaal de kop indrukken, acht burgemeester Pieter Broertjes niet reëel, zo zei hij tijdens het gesprek met de burgemeester van deze krant en GooiTV.

Gemiddeld komen er zeventig meldingen per maand binnen van jongerenoverlast in Hilversum. Afgelopen juli sprong eruit met 110 klachten. Wie jeugdoverlast zegt, denkt meteen aan Oost, maar de burgemeester zegt dat er uit veel meer gebieden klachten komen. Hij noemt De Meent en Kerkelanden. "Oost is sowieso een kwetsbaar gebied waar voortdurend van alles gebeurt. Dat zie ik ook wel in de politieaanpak dat we op verschillende plekken in Hilversum bezig zijn met jeugdoverlast. Dat vraagt voortdurend aandacht", zei hij voor onze camera's. "Ik heb in mijn jonge jaren als burgemeester gedacht dat ik het probleem van jongerenoverlast kon oplossen. Daar ben ik even van af. Ik zou blij zijn als we het in de hand houden. Beheersbaar houden", is zijn toevoeging.
Volgens de burgemeester bestaat de groep raddraaiers, zoals het CDA ze omschrijft, uit ongeveer vijftig jongeren. Uit verveling, zich niet gehoord voelen en bij het ontbreken van een jeugdhonk zorgen zij volgens Broertjes voor overlast. Vorige week heeft hij een gesprek met ze gehad. Oplossingen voor dit probleem zitten vooral aan de voorkant. "We hebben de verplichting voor hen wat te realiseren."

Met meer boa's op straat hoopt Broertjes het serieuze probleem beter te kunnen tackelen. Eind vorig jaar zijn twee jeugdboa's begonnen. Dit was een pilot van een jaar. "Zij hebben goed werk gedaan", aldus de burgemeester. Daar zijn nu twee collega's bij gekomen. Vier jeugdboa's kunnen zich beter verspreiden over Hilversum. De centen zijn al geregeld. De gemeenteraad heeft hiervoor geld gereserveerd in de Kadernota.