Eindelijk ging de confetti de lucht in.
Eindelijk ging de confetti de lucht in. Foto: Bastiaan Miché

Eerste integraal kindcentrum van Hilversum feestelijk geopend

Hilversum Zowel de leerlingen als leerkrachten voelen zich thuis in IKC Villa Vrolik, blijkt vrijdagmiddag tijdens de officiële opening van het eerste integraal kindcentrum in Hilversum. "Dit gebouw past bij ons", vertelt directrice Janie Mooi.

De pakweg 250 leerlingen van de school in de nieuwe woonwijk in Anna's Hoeve zitten vanaf de start van het schooljaar in hun nieuwe onderkomen. Eind vorig jaar plaatsten enkelen van hen een tijdscapsule - met daarin teksten en tekeningen - in de grond. Over vijftig jaar worden die capsules weer naar boven gehaald. Tot die tijd verblijven deze pal onder de stip midden in het nieuwe gebouw.

Villa Vrolik is een dependance van de Lorentzschool. Alle groepen - van 1 tot en met 8 - zijn vertegenwoordigd, al vormen de groepen 6, 7 en 8 één klas. "Maar we groeien hard", vertelt Mooi. "Dat komt natuurlijk door de nieuwe wijk in aanbouw, maar de mensen zijn ook enthousiast over ons concept."
In het gebouw bundelen Stip Openbaar Basisonderwijs Hilversum, waar de school onder valt, en Bink kinderopvang hun krachten. Zij bieden een gezamenlijk aanbod van onderwijs, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaalwerk. Het kindcentrum biedt kinderen van 2 tot en met 13 jaar zo een totaalpakket aan onderwijs en opvang. "Het prachtige, lichte pand heeft veel multifunctionele leer- en speelpleinen waar kinderen samen kunnen spelen, ontdekken én leren", vertelt Mooi. "Onderwijs en opvang, leren en ontwikkelen lopen hierdoor naadloos in elkaar over. Een peuter die naar de peuterspeelzaal gaat, stroomt door naar de basisschool en de bso. We groeien dus samen met de kinderen; we worden samen groot."
Bij de officiële opening vrijdagmiddag zijn zowel wethouder Eric van der Want (Onderwijs) als wethouder Nicolien van Vroonhoven (Wonen en Duurzaamheid) aanwezig.
Van der Want vertelt dat deze vrijdag al heel lang in zijn agenda stond. "Het is een prachtige school en fijn om hier te zijn", vertelt hij. Maar verder begrijpen de leerlingen weinig van de mooie woorden van de wethouders. Van Vroonhoven doet nog een poging door de wethouders te omschrijven als 'hulpjes van de burgemeester', maar termen als 'duurzaamheid' leiden eerder tot vragende gezichten dan applaus.
Applaus en gejuich klinken wel wanneer de confetti eindelijk de lucht in mag worden geschoten en de vlag boven aan de mast wappert.
Na het officiële gedeelte is het tijd voor een toost op het nieuwe IKC en een rondleiding. Marieke de Boer, moeder van Hilde uit groep 2, is ook onder de indruk van het pand. "Leuk, al die vrolijke kleurtjes. En mijn dochter gaat iedere dag huppelend naar school."