Marjolein Bryant: 'Leuk om ermee aan de slag te gaan.'
Marjolein Bryant: 'Leuk om ermee aan de slag te gaan.' Foto: Bastiaan Miché

Duurzaam idee: 'Wonderplantjes' op rijksmonumenten

Hilversum Zonnepanelen plaatsen op (rijks)monumenten is vaak een moeilijk verhaal. Maar hoe zit het met sedumdaken? Die vraag stelde Marjolein Bryant toen de gemeente met de Hilversum 100 Challenge inwoners uitdaagde met ideeën te komen voor een duurzamer Hilversum.

De Hilversum 100 is een netwerk van Hilversummers die duurzaamheid, zoals verantwoordelijk wethouder Nicolien van Vroonhoven omschrijft, 'een boost willen geven'. Burgers erbij betrekken. Daar gaat het om. "Dat mensen gaan meedenken", aldus de wethouder. "En de inzendingen druppelen binnen."

De 40-jarige Hilversumse was de eerste die een idee presenteerde. Inmiddels zijn er meerdere plannen - zoals elektrisch rijden verplichten voor onder meer bussen, taxi's en bezorgdiensten en ook het plan van verduurzamen op en van scholen werd ingediend. Voor het beste idee ligt 10.000 euro klaar. Het totale prijzenbedrag is dertig mille.
Dat prijzengeld moet dan wel worden benut voor de uitvoering van het plan. Het is dus niet zo, benadrukt Van Vroonhoven, dat de 'winnaar' met het geld mag doen wat hij of zij wil en dat de gemeente het verder maar moet regelen.
Bryant beseft dat en wil ook niet voor haar verantwoordelijk weglopen. "De gemeente heeft ook aangegeven wat 'ik' als inwoner ga doen. Ik kan me dat voorstellen en zou het ook leuk vinden om ermee aan de slag te gaan."
Al langer is de Hilversumse serieus bezig met het milieu: afval scheiden en vloer- en muurisolatie bijvoorbeeld. Zonnepanelen gaan haar te ver. "Die zijn zo lelijk." Dan zijn sedumdaken - vetplantjes - een prima alternatief, vindt zij. Vooral bij rijksmonumenten. Als oud-medewerker van de gemeente (al is dat enige tijd terug) weet zij hoe lastig het is om gebouwen als het raadhuis te voorzien van zonnepanelen. "Sedum geeft een isolerende werking aan het dak", legt Bryant uit. "Bovendien tast het het monument niet aan. En het neemt ook veel vocht op. Er komt dus minder water in de straten."
Verder vallen de kosten mee en zijn er zelfs subsidies voor beschikbaar. Grootste uitdaging is vooral om de eigenaren van de betreffende panden zover te krijgen deze 'wonderplantjes' aan te schaffen. Maar volgens Van Vroonhoven is het een idee dat zeker een kans van slagen heeft. Nu nog hopen op meer, geeft zij aan.
Wie ook een goed idee heeft kan deze tot eind deze maand aanmelden via www.hilversum100.nl. De prijsuitreiking is op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober.