Buurtbewoners ontmoeten elkaar in de Riebeecktuin en bakken pannenkoeken.
Buurtbewoners ontmoeten elkaar in de Riebeecktuin en bakken pannenkoeken. Foto: Bastiaan Miche

Groene Burendag Buurtfestival
lokt bewoners naar Riebeecktuin

Groene Burendag Buurtfestival is geslaagd. "Er was een prima sfeer en veel spontane acties. Een superdag", vat Alice de Koning van Urban Farming035 zaterdag samen.

Hilversum Een vrolijk hoofdje staat tussen de bloemen gebiologeerd te kijken naar een blaadje. "Nee, niet naar het blaadje, naar het lieveheersbeestje keek ik." De zevenjarige Matts doet zijn knuist een klein stukje open. Het is voor het lieveheersbeestje net genoeg om de vrijheid tegemoet te vliegen. Het jochie haalt zijn schouders op: gelukkig heeft hij nog een kikkertje in zijn bak. Steven Brüsch kijkt grijnzend naar zijn zoon. Hij is opperhoofd van de Riebeecktuin van Urban Farming035 en neemt zijn mannetje graag mee.

Drie jaar lang is de Riebeecktuin beschikbaar en twee jaar houdt Brüsch een oogje in het zeil. Doel van de tuinen van Urban Farming035 is dat buren elkaar ontmoeten en samen aan de slag kunnen. Natascha woont niet in Hilversum-Oost maar vindt deze tuin ideaal omdat er een speeltuin naast zit. "Daar kunnen mijn kinderen spelen terwijl ik me met mijn tuintje bezighoud." Ze komt er vooral om te ontstressen. Als ze in de aarde wroet en haar gewassen ziet groeien, wordt ze rustig. Bovendien verwerkt ze haar oogst in maaltijden. Het leuke is dat medetuinders allemaal een eigen bak hebben. En daar kom je niet aan. "Nee, we blijven van elkaars bak af. Maar als er iemand op vakantie gaat dan geef ik zijn planten wel water als hij dat vraagt."

Trots laat ze zien waar het water vandaan komt. Naast de flat staan twee grote tonnen waarin het hemelwater wordt opgevangen. Door er een tuinslang op aan te sluiten krijgen de planten water. "Ideaal," vindt Natascha, "voorheen moest ik flessen water meenemen van huis." Op de vraag of het duur is om een moestuin te hebben, schudt ze haar hoofd. Het enige waarvoor je zelf moet zorgen, zijn de gewassen.

Verbinding

Het Groene Burendag Buurtfestival is bedoeld om mensen de tuin in te lokken. "Vooral in het Van Riebeeckkwartier is dat belangrijk. De wijk is zeer divers en we hopen door dit soort laagdrempelige activiteiten mensen uit hun huis te krijgen", vertelt Alice de Koning van Urban Farming035. Verschillende mensen kwamen zaterdag aanlopen, waren benieuwd wat er in de tuin gebeurde. "Van mij hadden er nog veel meer buurtbewoners bij gemogen. Het was een superdag. De sfeer was zaterdag perfect en er gebeurden spontane dingen. Er werd muziek gemaakt, ter plekke pannenkoeken gebakken en kinderen knutselden." Wat De Koning betreft wordt het groene festival volgend jaar weer georganiseerd.
Met Versa Welzijn is Urban Farming035 in gesprek of er misschien tijdens de wintermaanden een ruimte is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dan is er in de tuin weinig te doen.

Scholen

Niet alleen buren planten wortelen, bietjes en andere gewassen, een aantal bakken wordt gebruikt door scholen. Leerlingen van de Kindercampus, Dubbeldekker en de Gooise Praktijkschool zijn regelmatig in de tuin te vinden en krijgen er les over de natuur, over het kweken van groenten. "Zo leren kinderen waar groenten vandaan komen", besluit Natascha.