Vragen over toezicht op veehouderijen

HILVERSUM GroenLinks Hilversum maakt zich zorgen over het toezicht op veehouderijen binnen de gemeente. De partij heeft daarom een serie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Aanleiding voor de vragen is een uitzending van 'Een Vandaag' over het falende toezicht op de veehouderijen in Brabant. Twaalf van de vijftien gemeenten hielden gebrekkig toezicht, melden fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks en medewerker Frank Kool. "Bij sommige bedrijven was de laatste controle dertien jaar geleden."
Kastje en Kool beseffen dat het aantal veehouderijen in Hilversum beperkt is. Aan de ene kant is dit overzichtelijk, maar tegelijk bestaat de kans dat deze verantwoordelijkheid in de vergetelheid belandt.
GroenLinks wil daarom onder meer antwoorden op vragen hoe het toezicht in Hilversum op veehouderijen is geregeld, hoeveel controles er de voorbije vijf jaar zijn geweest en wie die controle uitvoert. Ook moet duidelijk worden welke ongeregeldheden er zijn vastgesteld en wat vervolgens de maatregelen waren.


Vreugdenhil en Voorink lijsttrekkers

Hilversum Opnieuw zijn er twee Hilversumse lijsttrekkers bekend in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Wethouder Floris Voorink bezet de eerste plek op de lijst van de VVD, Aafke Vreugendenhil staat op 1 bij de ChristenUnie.

Verrassend is de keuze van de liberalen voor Voorink niet. De liberaal werd dan ook unaniem door de leden gekozen. De nu 42-jarige Voorink zat van 2010 tot 2014 namens de VVD in de gemeenteraad en werd daarna wethouder. Ook in het nieuwe college is de liberaal beschikbaar als wethouder.

ChristenUnie-raadslid Aafke Vreugdenhil gaat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in als lijsttrekker van haar partij. De voordracht van haar bestuur komt nadat fractievoorzitter Jan de Wit recent aangaf te stoppen als raadslid.
Inmiddels is al een aantal Hilversumse lijsttrekkers bekend. Wimar Jaeger staat op 1 bij D66, Karin Walters bij Hart voor Hilversum en Jan Kastje bij GroenLinks.