Ook scholieren van het Hilfertsheem College liepen mee.
Ook scholieren van het Hilfertsheem College liepen mee. Foto: Bastiaan Miché

Vredesweek moet jaarlijkse traditie worden

HILVERSUM "Ik wil meer vrede in de wereld, want anders gaan er meer mensen dood." Voor scholier Marcel Klein Holte is het dé reden om mee te lopen met de Vredeswandeling in Hilversum vrijdagmiddag. Maar heeft zo'n wandeling dan nut? "Nee, helemaal niet."

Klein Holte is een van de pakweg tien scholieren van het Hilfertsheem College die deelnemen aan de drie kilometer lange wandeling met acht tussenstops. In totaal lopen er niet meer dan vijftig belangstellenden, waaronder burgemeester Pieter Broertjes en pastoor Jules Dresmé, mee.
De Vredeswandeling van vrijdag is een van de laatste activiteiten van de Vredesweek. Vanaf de bibliotheek passeert de stoet onder meer het MH17-monument en de Gedenkboom in het Dudokpark, het monument voor verdraagzaamheid voor het station en struikelstenen in de Kerkstraat. Verschillende 'vredesambassadeurs' geven daarbij uitleg. De deelnemers eindigen hun wandeling op de Kerkbrink, waar nog enkele muziekoptredens zijn.
Burgemeester Broertjes kijkt terug op een Vredesweek, met mooie activiteiten. Hij geeft aan te zullen proberen om hier een jaarlijkse traditie van te maken en zo de vrede zichtbaar te maken. Tegelijk beseft hij - gezien de toch matige belangstelling voor de wandeling - dat het initiatief nog niet enorm leeft binnen de Hilversumse samenleving.
Hilversum zag ook de geldprijs van PAX Duif aan haar neus voorbijgaan. De gemeente was vanwege haar betrokkenheid met de Vredesweek Hilversum een van de negen genomineerden voor de geldprijs van PAX, maar won uiteindelijk niet. Wel mocht Broertjes de zogenaamde PAX Duif ontvangen, als blijk van waardering voor de inzet van de gemeente in de Vredesweek.
Carla Kuijpers van de raad van toezicht van PAX overhandigde het beeldje gemaakt van olijfbomenhout aan de burgemeester. "Wij leven in een land waar al ruim zeventig jaar geen oorlog meer is", aldus Broertjes. "Wij denken dat dit vanzelf gaat, maar dat is niet zo. Hiermee laten wij zien dat Hilversum niet alleen een gemeente is die stenen versjouwt en rotondes aanlegt."