Van der Want bij het Sociaal Plein.
Van der Want bij het Sociaal Plein. Archieffoto: Bastiaan Miché

Zorgen over toegenomen kosten jeugdzorg Gooi en Vechtstreek

HILVERSUM De zeven gemeenten in de Gooi en Vechtstreek krijgen sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 meer - met name zwaardere - zorgvragen. Gevreesd wordt voor mogelijke budgetoverschrijdingen, omdat de regio de zorg wil blijven regelen die nodig is.

Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want aan de gemeenteraad. Hij heeft nog geen verklaring voor de toename. Mogelijk weten inwoners de weg beter te vinden. "De lichte toename gaat gepaard met navenant stijgende kosten", schrijft hij zonder bedragen te noemen. "Dit betekent ook dat we de komende jaren rekening moeten houden met mogelijke budgetoverschrijdingen, want we blijven de zorg leveren die nodig is. Hierbij is het van belang om op te merken dat wij geen budgettaire grenzen kennen."

Ook is er gedoe over de wachttijden op enkele plaatsen in de jeugdhulp, nadat een gemeente of huisarts heeft vastgesteld dat hulp nodig is. Dat is onvermijdelijk, beseft Van der Want. "Maar juist voor jeugdigen met complexe problematiek kost het consulenten en hulpverleners soms veel tijd en moeite om een passende plek te vinden."
Een van de oorzaken van de wachttijden zijn de personeelstekorten bij aanbieders, zoals Jeugdgezinsbescherming. Daarnaast zou bij residentiële instellingen het aantal bedden zijn afgenomen.
Aanleiding voor de brief aan de gemeenteraad is het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS waaruit blijkt veel raadsleden in het land vinden dat ze weinig grip krijgen op jeugdzorg, waardoor ze moeite hebben hun gemeentebestuur goed te controleren. Sinds in 2015 veel zorgtaken zijn overgeheveld naar de gemeenten moeten raadsleden volgen hoe gemeentebesturen deze taak invullen. Maar om de zorg goed te begrijpen, is eigenlijk meer tijd nodig, vindt bijna een kwart van de raadsleden. Op 5 oktober gaan raadsleden uit de regio over deze cijfers met elkaar in gesprek.

Om goede jeugdzorg te kunnen (blijven) leveren, willen de gemeenten de verschillende zorgvormen harmoniseren. Voordat de gemeenten de taken van het Rijk overnamen, hadden gezinnen vaak te maken met diverse aanbieders en hulpverleners. Dat leidde tot veel verwarring en kwam de kwaliteit niet ten goede, aldus Van der Want. Daar moet nu dus een einde aan komen. "Nu de gemeenten verantwoordelijk zijn willen we deze versnippering van financiering en voorwaarden beëindigen. Hiermee worden aanbieders met behoud van expertise ook beter in staat gesteld om een breder aanbod te bieden, zodat een jeugdige en het gezin beter geholpen kunnen worden." Dit betekent wel dat de vaste lasten voor de relatief dure jeugdzorg omlaag moeten.
Aanbieders konden zich (voorlopig) tot 20 september inschrijven om in de regio voor jeugdzorg gecontracteerd te worden per 1 januari. Van der Want schrijft dat een aantal huidige partijen zich hiervoor niet heeft ingeschreven en er nieuwe partijen bij zijn gekomen. Wat daarvan de gevolgen zijn, is nog onduidelijk.