'Ongevallen zijn verspreid over Hilversum'

HILVERSUM Er is in Hilversum geen straat of gebied aan te wijzen die verkeersonveilig zou zijn voor schoolgaande kinderen. En dus heeft het weinig zin om direct actie te ondernemen.

Dat schrijft wethouder Floris Voorink aan de gemeenteraad na vragen hierover van het CDA. De christendemocraten waren in de pen geklommen na een onderzoek door verkeerskundig ICT-bureau VIA. Daarin stond dat in gemeenten als onder meer Groningen, Enschede én ook Hilversum de kans dat kinderen een ongeluk krijgen drie keer zo groot is als bijvoorbeeld in Emmen, Almere en Arnhem.

Het college van burgemeester en wethouders is bekend met het onderzoek, schrijft de wethouder, maar de verschillende ongevallen hebben een versnipperd karakter. "Op verreweg de meeste locaties gaat het om één ongeval."
Daarom is het nemen van effectieve maatregelen erg lastig, aldus de wethouder. Pas wanneer op één plek tien ongevallen zijn, kan de gemeente iets doen. Wel werkt Hilversum aan oplossingen voor de meest onveilige punten in Hilversum, de zogenaamde 'shortlist'. "Schoolkinderen hebben er ook profijt van als deze knelpunten worden opgelost."


De Fusie hoeft geen subsidie

Hilversum De onlangs naar de Noorderweg verhuisde theatergroep De Fusie hoeft geen subsidie meer te ontvangen van de gemeente.

Dat schrijft cultuurwethouder Wimar Jaeger aan de gemeenteraad. "Ik heb dit bericht met vreugde en bewondering ontvangen. Dat De Fusie op deze korte termijn na de verhuizing al op eigen financiële kracht verder kan en bewust afziet van een gemeentelijke subsidie wordt als krachtig ervaren. We maken het niet vaak mee."

De afspraak tussen de gemeente en de theatergroep was dat De Fusie de eerste twee jaren na de verhuizing (2016) 10.000 euro subsidie mocht aanvragen. Aanvankelijk werd er vijf mille subsidie aangevraagd, de helft minder dan een jaar eerder. Nu blijkt dat De Fusie afziet van dat geld, omdat er inmiddels voldoende reserve is opgebouwd om zonder financiële ondersteuning van de gemeente als theatergroep te kunnen functioneren.