'Frauderend' raadslid trekt zich terug

hilversum Fractievoorzitter Hans Roos van Hilversum 1 trekt zich terug als raadslid. Aanleiding is het BING-rapport waaruit blijkt dat Roos rekeningen declareerde, maar deze tot dusver nog helemaal niet had betaald.

urgemeester Pieter Broertjes trok daaruit de conclusie dat Roos een foute betalingsregeling had getroffen met de joodse gemeenschap; de fractie van Hilversum1 vergaderde in het kantoor van de joodse begraafplaats en moest daarvoor zaalhuur betalen. Hilversum1 zou daarom niet integer hebben gehandeld. Broertjes erkende wel dat Roos zichzelf niet heeft verrijkt en de zaak qua omvang beperkt is. In zijn ogen was een goed gesprek met Roos en een boze brief aan de fractie daarom een passende maatregel.

Roos is het oneens met de conclusie van Broertjes en stelt dat hij zich aan alle betalingsregels heeft gehouden. "Er zijn zakelijke afspraken gemaakt tussen twee partijen en die afspraken worden gewoon nagekomen", schrijft Roos. "Dat dit als niet-integer wordt uitgelegd is ronduit schandelijk. Het feit dat dit wel zo wordt aangeduid is tekenend voor deze tijd waarin bureaucratie, wantrouwen en polarisatie hoogtij vieren."

Ook haalt Roos hard uit naar bestuursleden Roland van den Akker en John Tammer van Hilversum1, die hem beschuldigden van fraude en vervolgens moord en brand schreeuwden. Zij weigerden vervolgens om aan het BING-onderzoek mee te werken. Roos: "Over integer gedrag gesproken."
Toch trekt hij zich terug, omdat je 'taken wel kunt delegeren en verantwoordelijkheden niet'. "Ik neem die verantwoordelijkheid dan ook."
Overigens is ook Hart voor Hilversum het oneens met de conclusies van Broertjes. Die partij vindt zijn maatregelen echter veel te soft. De oppositiepartij vindt juist dat Broertjes aangifte moet doen van fraude Roos en onmiddellijke terugbetaling moet eisen van de aan hem ten onrechte uitgekeerde fractievergoeding.

15