Klamer (links) schudde maandag vele handen, onder meer met VVD-raadslid Frits Vogel.
Klamer (links) schudde maandag vele handen, onder meer met VVD-raadslid Frits Vogel. Foto: Bastiaan Miché

'Hier binnen het raadhuis ben je wat, maar daarbuiten stelt het niets voor'

Met dubbele gevoelens nam oud-wethouder Arjo Klamer maandag tijdens een voor hem gehouden 'feest' afscheid van de Hilversumse politiek.

Hilversum "Je bent gek als je dit doet", zeiden zijn vrienden tegen hem toen in april 2014 bekend werd dat Arjo Klamer namens de SP wethouder in Hilversum zou worden. "Dit wordt een lijdensweg, je bent niet geschikt voor het politieke spel", waren aanvankelijk de reacties.

Dat zei Klamer tijdens zijn afscheidstoespraak maandagmiddag in de Burgerzaal van het raadhuis. Het 'afscheidsfeest', zoals het op de borden stond aangegeven, trok drie maanden na de breuk toch aardig wat volk. Klamer was daarvan onder de indruk, al was de reden ietwat onfortuinlijk. "Ik sta hier met een dubbel gevoel", sprak hij de aanwezigen toe. "Ik ben geraakt dat jullie er zijn met de wetenschap dat ik de meesten van jullie voor het laatst zie."

Hoewel de voldoening dus overheerste, keek ook Klamer terug op een pijnlijk afscheid van de lokale politiek. Vlak voor de zomervakantie zegden zijn collega-wethouders het vertrouwen in hem op en tegelijk stapte de SP uit het college van burgemeester en wethouders.
De socialist, als hoogleraar verbonden aan de Erasmus universiteit, belandde in de lokale politiek als absolute outsider. Namens de SP stond Klamer tijdens de verkiezingscampagne op de laatste plaats van zijn partij (lijstduwer), maar toen duidelijk werd dat de partij in het college van burgemeester en wethouders zou belanden, was hij eigenlijk de enige optie. Voor zowel de SP als voor de drie overige collegepartijen.

En lange tijd ging het goed, gaven ook burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Wimar Jaeger maandag aan. "In die drie jaar was het heel lang een feest, maar na een tijdje leek het alsof we te veel gedronken hadden", aldus de burgemeester, die Klamer tussendoor ook nog omschreef als 'het geweten binnen het college'. "En dat is opvallend, want Arjo drinkt niet."
Verder bleef het positief en waren er mooie woorden voor Klamer. Zo noemde Broertjes hem net als hijzelf een zijinstromer en een echte Hilversummer die aan de goede kant van het spoor woont. Voor de duidelijkheid: SP'er Klamer woont in een villa aan de Utrechtseweg. De gekscherende opmerking leidde tot het nodige geroezemoes.

Wat Klamer opviel toen hij als wethouder in 2014 aan de slag ging was het negatieve beeld over de politiek. Hij 'beschuldigde' daarbij fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP, die hem op geraffineerde wijze de politiek in zou hebben gelokt. Klamer vertelde dat op de Erasmus het wethouderschap wordt gezien als een beetje zielig. "Hier binnen het raadhuis ben je wat, maar daarbuiten stelt het allemaal niets voor."
De verwachtingen vooraf waren dus niet al te hoog gespannen, gaf Klamer toe. Ruim drie jaar later heeft hij een ander denkbeeld. "De meesten van jullie kende ik niet toen ik hiermee begon", zei hij tegen de aanwezigen. Geregeld dacht hij in die jaren dat het wethouderschap al eerder zou eindigen dan in juni dit jaar. Met name in de periode dat de regionale woonvisie op tafel lag, was het met Verweij politiek vechten geblazen. "Bianca, je had altijd gelijk, maar soms werd het me even te veel."
Over de vier andere wethouders - twee ervan waren aanwezig - geen kwaad woord, ondanks de breuk. "Mijn vrouw zei weleens dat het net was alsof we verliefd zijn op elkaar. We deelden alles", aldus Klamer. "De laatste periode heb ik wel als heel pijnlijk ervaren, ik ben ook een illusie armer."

Toch was Klamer blij met wat hij en zijn mensen gerealiseerd hebben. "Het meest geraakt ben ik door de mensen waar ik het voor deed. Ik wist vooraf niet dat er in het rijke Hilversum zo veel mensen zijn die het moeilijk hebben. Ik heb het heel waardevol gevonden om daar een bijdrage aan te mogen leveren."