Even genieten bij Ons Plein.
Even genieten bij Ons Plein. Foto's: Bastiaan Miché

'Het lijkt wel of het plein is
ingezegend'

Het plein is superstrak en de mensen weten de markt weer steeds beter te vinden. En dus zijn de verkopers die op woensdag en zaterdag het Marktplein bezetten blij. "Het is een mooi geheel met Mout en de bioscoop."

Markt Het is een prachtige zaterdagmorgen op de Hilversumse markt. Onbegrijpelijk dat anderhalve week eerder de markt werd afgelast vanwege een zware storm. Nu schijnt de zon en lopen bezoekers lachend langs de vele verschillende kramen die de markt rijk is.

Wie vanaf de Groest het plein oploopt, treft als een van de eerste Brian Kuiper van Holland Kaas Centrum. "Het bevalt me hier goed", zegt hij. "Mensen kunnen hun fietsen goed kwijt en de auto in parkeergarage Markt goed parkeren. Hiervoor was het altijd vechten voor een plekkie. En het plein is superstrak met een mooie aansluiting op de Groest. Er is nu echt een eenheid."
Kuiper is nu zo'n vijftien jaar een vast gezicht in Hilversum. Hij geeft toe dat ondanks het moeizame jaar 2016 - toen het plein op de schop ging - er wel iets moest veranderen. "Maar een jaar doorbijten om daarna weer dertig jaar vooruit te kunnen, is prima."
"Het gaat nog steeds klote", grapt Gerard van Barneveld van Ons Plein, dé plek waar de mensen even onder het genot van een hapje en drankje kunnen zitten. "Nee hoor, het gaat prima. Ik zit nu vijf jaar hier en ben blij met mijn plekkie. En het plein ziet er leuk uit."
Bij Ons Plein zijn allerlei verse etenswaren en sapjes te krijgen. Vooral in de middag is het er vaak superdruk, zegt Van Barneveld. "Mensen komen ook steeds later, kijken eerst op internet wat voor weer het wordt voordat ze komen." En lachend: "En als ze hier zijn, gaan vooral de mannen hier zitten. De vrouwen lopen ondertussen hun rondje."

Een begrip op de Hilversumse markt is Joop Sjouwerman groenten en fruit. Ook hij is overwegend positief over het vernieuwde plein en de nieuwe opstelling. "Maar ook als je zelf verhuist, is niet meteen alles naar je zin. Er is een periode nodig om alles in het gareel te krijgen", vertelt de 71-jarige Sjouwerman. "Dat geldt ook voor de klanten. Daar moeten we in investeren. Maar het begint goede vormen aan te nemen."
Met de opening begin dit jaar heeft de markt groots uitgepakt en ook de modeshow van twee weken terug was volgens Sjouwerman - al 58 jaar een vast gezicht op de markt - een succes. "De klanten weten ons weer te vinden, ook doordat er met deze opstelling een vaste loop is. Dat is ook wat waard. En je loopt nu niet meer door de plassen wanneer het geregend heeft. Het is vooral een mooier geheel met de bioscoop en Mout erbij."
Bijzonder aan de markt is zowel de diversiteit als de kwaliteit die op de markt te vinden is, vindt marktmeester Lucas de Haas. Reden om volgend jaar de markt te nomineren voor de prijs voor Beste markt van Nederland. "De markt gaat weer leven", vindt ook hij.

Ook Roger Hekelaar van Completely Nuts (noten) vindt de veelzijdigheid van de markt in Hilversum uniek. Met het vernieuwde plein is hij blij, al moeten veel mensen hun weg nog zien te vinden, meent hij. "Maar dat moet groeien. Het leuke aan deze markt is dat je hier de gehele dag kunt zijn. Hier heb je veel meer persoonlijk contact."
Positief is ook Bernardo te Kloese tussen zijn bloemen. "Het lijkt wel of het plein is ingezegend", zegt hij. "Het is frisser, heeft een mooie uitstraling. Mensen hebben weer zin om naar de markt te komen. En als de markt goed loopt, is het leven leuk."

Sjouwerman.