Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

'Als ik hier rondloop, krijg ik een vrolijk gevoel'

markt "Door de verbouwing is het marktplein een mooie en gezellige plek geworden", vertelt de enthousiaste bezoeker May de Vos. "De markt is veel overzichtelijker en er is een grote variëteit aan producten."

Op de markt staan kramen met groenten en fruit, brood, kaas, bloemen en planten, kip, vis, noten en snoep. Maar ook zijn er kramen met artikelen voor de fiets, boeken, kleding, lampen, drogisterij en kun je je sleutels na laten maken. "Ik kom altijd op zaterdag vanuit Kortenhoef naar de markt en doe dit al jaren", vervolgt De Vos.
Wanneer zij op de markt rondloopt, krijgt zij een vrolijk gevoel, zegt zij. "En of het nu regent of koud is, ik ga altijd. Op de markt kun je van alles kopen, maar ik kom speciaal voor de Volendamse viskraam. In Kortenhoef hebben we niet zo'n uitgebreide viskraam. Elk weekend eten mijn man en ik vis en daar verheugen we ons altijd op. In het begin was ik bezorgd of ik mijn auto wel kon parkeren omdat er minder parkeerplekken zijn, maar als je op tijd komt, is er altijd plek."

Kim Boeijen uit Hilversum probeert elke zaterdag of woensdag met haar twee kinderen naar de markt te komen. "Hoe de markt er vroeger uitzag, weet ik niet. Ik woon nog maar drie maanden in Hilversum. Maar voor mij maakt dat niet uit, want ik kom hier heel graag." Boeijen komt naar de markt voor de verse producten. "Ik ga altijd naar de kramen met groenten, kaas en brood. Wat mij verbaasd, heeft toen ik hier voor het eerst kwam, was het grote aanbod van de kazen en ik ben gek op kaas, dus nog een reden om naar de markt te gaan."

Veel fijner

Al twintig jaar komt Jan Schriefer op zaterdag naar de markt. Hij zegt het een stuk prettiger te vinden om er naartoe te gaan sinds het plein is opgeknapt. "Vroeger wist ik niet beter, maar ik merk dat ik de markt nu veel fijner vind. Ik kom naar de markt voor de drie kramen met groenten en fruit en de viskraam. In de supermarkt is het niet zo vers als op de markt en dat is een van de belangrijkste redenen dat ik hier ben. Eigenlijk moet iedereen naar de markt komen om zelf te ervaren hoe fijn het hier is."
Bij de sleutelkraam staan Marjanka Timmerman en haar dochter Sofie. "De variatie is groot, alles is veel overzichtelijker geworden en voor mij winkelt het een stuk prettiger. Ik kom hier nu tien jaar en ga één keer per week naar de markt voor de kaas en het brood. Maar nu ook voor het namaken van een sleutel." Sofie gaat graag met haar moeder mee. "Ik vind het gezellig hier en kijk ook altijd rond of er weer nieuwe artikelen zijn."
Elke zaterdag komt Adam Kret naar de groente-en-fruitkraam. "De variatie bij deze kraam is groter dan in de supermarkt, altijd vers en een stuk goedkoper. Ik ga alle kramen langs om te kijken wat ik deze week ga eten. De markt komt nu veel netter over en er is meer ruimte tussen de kramen om langs te lopen. Vooral als het druk is, vind ik dat een verbetering. Wel ben ik blij dat het allemaal achter de rug is, want ik vond het lang duren, maar het resultaat is geweldig."