Bastiaan Ketelaar.
Bastiaan Ketelaar. Foto: Bastiaan Miché

'Op de markt kun je iets forceren'

Markt De ervaringen zijn goed, het plein ziet er goed uit en bezoekers weten beter de weg te vinden. En dus is ook marktkoopman Bastiaan Ketelaar, tevens actief voor de promotiecommissie, tevreden.

De Baarnaar is zowel op woensdag als zaterdag met zijn groente en fruit op de markt te vinden. Zijn vader en opa gingen hem voor. "Het leuke is dat je de hele dag met mensen bezig bent en lekker in de buitenlucht bent. En er heerst een aparte sfeer, zo met al die collega's. Ook kun je op de markt iets forceren. In een winkel kan dat niet. Dat je ineens de producten goedkoper maakt. De bezoekers lopen allemaal langs en zien het toch."
Hoewel de markt van zaterdag meer mensen trekt, staan er op woensdag meer kooplieden. Dat komt vooral door de concurrentie van andere markten. Op de zaterdag zijn er gewoon meer, zegt de 39-jarige Ketelaar. Daarom wordt op woensdag ook een deel van de Groest benut. Van belang is wel dat een deel vrij blijft voor eventuele evenementen, zoals recent de modeshow, maar ook activiteiten buiten de markt om. Dan hoeven de stands niet iedere keer ergens anders te staan.
Want structuur is belangrijk, weet ook de Baarnaar. Er zijn klanten die de gehele markt aflopen om die ene favoriet te vinden. Maar ook zijn er veel die direct rechtsomkeert maken als hun kraampje niet op de vaste plek staat.
Volgens Ketelaar weten vooral nieuwe bezoekers veel beter de weg te vinden dan voorheen. Wat dat betreft is hij blij dat de markt weer volop in de running is na het rampjaar 2016. "Ja, 2017 is een beter jaar. Ik ben blij dat de verbouwing voorbij is. We wisten toen natuurlijk dat het eraan zat te komen, maar dat maakt het niet leuker."