Hans Roos is inmiddels teruggetreden.
Hans Roos is inmiddels teruggetreden. Foto: Bastiaan Miché

Kwestie rond foute fractievoorzitter eindigt met 'foei-gesprekje'

Het onderzoek naar raadslid Hans Roos van Hilversum1 is na het debat in de gemeenteraad afgerond. Burgemeester Broertjes heeft goed gehandeld, vindt een meerderheid.

HILVERSUM Fractievoorzitter Karin Walters van de lokale partij Hart voor Hilversum uitte deze week forse kritiek op het inmiddels opgestapte raadslid Hans Roos, burgemeester Pieter Broertjes en de overige fractievoorzitters. Echt onder de indruk waren de beschuldigden niet. Zij lieten Walters uitrazen en gingen over tot de orde van de dag.

Eigenlijk had niemand binnen de gemeenteraad echt veel zin om de kwestie-Hans Roos, die valse facturen zou hebben gedeclareerd, te bespreken. Het beeld van de onbetrouwbare politiek werd immers nog maar eens bevestigd. PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager, die de discussie leidde, noemde het vooraf: "Niet een van de grootste hoogtepunten die ik mag meemaken. Heel jammer dat we op deze wijze moeten vergaderen."
Aanvankelijk was Roos, zelf afwezig, het laatste punt op de agenda van de avond. Walters, de enige die wel zin leek te hebben in de discussie, stelde echter voor om het meteen te bespreken. Dan is iedereen immers nog fris en heeft men voldoende spreektijd, was haar overtuiging. Uiteindelijk ging een krappe meerderheid met haar mee. "Dan hebben we het maar meteen achter de rug", was daarbij de gedachte.
Walters was de enige fractievoorzitter die een week eerder - toen alle fractievoorzitters in het presidium de kwestie bespraken - ontbrak vanwege vakantie. Omdat haar vervanger Jerry Braaksma zich op het laatste moment (ziek) moest afmelden, ontbrak Hart voor Hilversum op die drie kwartier durende bijeenkomst. De fractievoorzitters vonden ook dat de maatregelen van Broertjes tegen Roos - een goed gesprek en een boze brief - voldoende waren.

Walters was het daar niet mee eens en meende dat Broertjes aangifte moest doen bij de politie. Wanneer burgers de gemeente financieel benadelen, gebeurt dat immers ook, meende zij. Daarbij meende Walters dat veel Hilversummers heel, heel boos zijn hierover en noemde zij het kwalijk dat de gehele Hilversumse politiek in haar ogen het misdrijf van Roos wegmoffelde. "De burgemeester bespreekt het in het presidium, waar verder niemand bij is. Daar spreekt hij af het bij een 'foei-gesprekje' te laten. Hij voegt dat voorstel op het allerlaatste moment toe aan de raadsvergadering, als allerlaatste agendapunt, wetende dat raadsleden dan nog maar weinig spreektijd overhebben. Nog minder aandacht voor een serieuze integriteitsmelding kan niet."

Namens de overige fractievoorzitters zei Annemarie den Daas dat het gehele proces zorgvuldig is verlopen en dat zij achter de conclusies van Broertjes staan. Zij uitte daarbij ook felle kritiek op de klokkenluiders Roland van den Akker en John Tammer die met verschillende mails aan de gemeenteraad de leden in hoge mate stoorden en op geen enkele wijze hebben meegewerkt aan het onderzoek. Dat laatste wordt overigens ontkend door Van den Akker en Tammer. Zij menen dat de onafhankelijke onderzoekers hen buiten het onderzoek hielden.

Broertjes zelf vond aangifte doen van een misdrijf niet nodig, omdat ook de onderzoekers hem zouden verteld dat er geen sprake is van een misdrijf. Hij hekelde de term 'wegmoffelen' van Walters en meende dat er geen sprake was van een doofpot. Toen Walters daartegen inging en vroeg waarom de conclusie 'geen misdrijf' niet zwart-op-wit stond, zei Broertjes dat hij dit mondeling had vernomen.
De discussie tussen Walters en Broertjes had, zoals Saami Akrouh van de PvdA verwoordde, veel weg van een politieverhoor. De sociaaldemocraat meende dat Walters met haar betoog niet alleen Roos en de lokale politiek politie beschadigde, maar ook Hilversum als stad. Ook Walters noemde de kwestie beschadigend voor de politiek. Maar dat was dan weer omdat de kwestie niet tot op de bodem was uitgezocht en niet eerst in de commissie (in het openbaar) was besproken.

Karin Walters: 'Veel Hilversummers zijn boos.'