Gemeente en het bestuur van Crailo praten weer met elkaar.
Gemeente en het bestuur van Crailo praten weer met elkaar. Foto: Bastiaan Miché

Werken aan herstellen relatie met Dierenasiel Crailo

HILVERSUM Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Dierenasiel Crailo nu er een nieuw bestuur is aangetreden. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok wil dan ook best onderzoeken hoe de gemeente de organisatie kan ondersteunen en hoe de twee hun relatie kunnen herstellen. Dat laat de CDA-bestuurster weten in haar antwoorden op vragen van de SP.

De relatie tussen de gemeente en het Hilversumse dierenasiel was niet best. Dat de meerderheid van de politiek bijvoorbeeld heeft gekozen om de zwerfdieren voor de komende vier jaar op te vangen in Amersfoort is daarvan een duidelijk signaal. In die debatten over deze wettelijke taak was Van Vroonhoven altijd glashelder over Dierenasiel Crailo. De zaken waren niet op orde. Een kwaliteitsslag was noodzakelijk en hetzelfde ging op voor de financiële transparantie.

Nu de oude bestuurders weg zijn en er nieuwe mensen zijn aangetreden, ziet de wethouder dat een frisse herstart gemaakt kan worden. In haar beantwoording aan de SP tekent zij op dat deze wederopbouw een flinke impact heeft op de organisatie. Hierbij wil Hilversum best de helpende hand bieden. “Voor deze wederopbouw en het optimaal functioneren van het dierenasiel is veel werk en geld nodig. Ik ben bereid om, als er aan de voorwaarden wordt voldaan, te onderzoeken welke ondersteuning er vanuit de gemeente mogelijk is."

Om te kunnen helpen moet de wethouder de banden weer aanhalen met de bestuurders van het dierenasiel. De relatie moet worden verbeterd en dat betekent bij elkaar aan tafel gaan zitten. In juli is voor het eerst met elkaar gesproken en een nieuwe afspraak staat al in de agenda's. “De eerste stappen zijn gezet. Het is nog te vroeg voor conclusies”, merkt zij op. Van Vroonhoven geeft aan structureel met de vertegenwoordigers van Crailo te willen praten. Daarmee investeert zij in het bereiken van samenwerking, ondersteuning en advisering.
Van Vroonhoven wil tevens onderzoeken of ondersteuning voor het nieuwe bestuur tot de mogelijkheden behoort. Daar zitten bij haar strikte voorwaarden aan, die begin 2016 zijn opgenomen in Hilversums eerste vastgestelde dierenwelzijnsbeleid. Op basis van die criteria is ook gekozen voor de locatie Amersfoort om daar de Hilversumse zwerfdieren op te vangen. "Ik ben bereid me in te zetten voor de vorming van een dierenasiel met een hoge kwaliteit en dat zich voortdurend ontwikkelt op het gebied van dierenwelzijn, met transparante organisatie en werkwijze, een gezond financieel beleid en als actieve deelnemer aan het samenwerkende netwerk van dierenorganisaties in Hilversum en de regio", aldus de wethouder.