Sinds maandag is de grijpmachine bezig in het gebied van de Monnikenberg.
Sinds maandag is de grijpmachine bezig in het gebied van de Monnikenberg. Foto: Bastiaan Miché

Eerste zichtbare stap van nieuwbouw Tergooi

Om het zorgpark op Monnikenberg te kunnen realiseren moet er veel groen verdwijnen. Met die klus is deze week een begin gemaakt.

HILVERSUM De kaalslag is begonnen. Afgelopen maandag is begonnen met de bomenkap. Ongeveer duizend bomen verdwijnen voor de eerste fase van de nieuwbouw van Tergooi op Monnikenberg. Het nieuwe hospitaal wordt ingepast in het bestaande bos en is dan onderdeel van het gezondheidspark. Het ziekenhuis benadrukt dat bijna alle bomen worden herplant.

De bomenkap vindt voor het grootste deel plaats ten zuiden van het huidige ziekenhuis aan de Riebeeckweg. Na aanleg van de hoofdaansluiting aan de Soestdijkerstraatweg is dit de eerste zichtbare stap in de eerste fase van de nieuwbouw voor Tergooi. Op de vrijgekomen ruimte moet uiteindelijk het nieuwe ziekenhuisgebouw verrijzen en verder ook nog een parkeergarage en het nieuwe onderkomen van de RAV (de ambulancedienst van de Gooi en Vechtstreek). De werkzaamheden moeten volgens planning ongeveer twee weken duren. Patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden moeten zo min mogelijk overlast ervaren. Tijdens de kapklus zijn geluidsoverlast, trillingen en beperkte bereikbaarheid van terreindelen niet uit te sluiten.

De gekapte bomen worden deels verwerkt als natuurlijke afscheiding bij de landschapsherinrichting op Monnikenberg. De bomen die pas gekapt hoeven worden wanneer Tergooi te zijner tijd de tweede fase van de nieuwbouw realiseert, blijven allemaal staan totdat de tweede fase daadwerkelijk van start gaat. Overigens is ook voor de tweede fase herinvestering in de natuur van kracht die verder gaat dan alleen herplant.

Akkoord

Vorige week woensdag is de raad unaniem akkoord gegaan met het aangepaste bestemmingsplan Monnikenberg. Tergooi, Merem Behandelcentra, het Goois Natuurreservaat (GNR), HPG Hilversum en de gemeente hebben met elkaar afgesproken een duurzaam Monnikenberg te ontwikkelen. Naast boomrijke lanen en het bestaande bos wordt een park aangelegd. Tevens laten de initiatiefnemers de bestaande groenvoorzieningen herstellen en komen er wandel- en fietspaden. Het oostelijk deel, dat eigendom is van het GNR, blijft natuurgebied. Vijf jaar geleden is het Monnikenberg Groenfonds opgericht. Dit fonds moet een waarborg zijn voor natuurbeheer en -behoud voor de komende honderd jaar. De kosten hiervoor worden gefinancierd vanuit de ontwikkeling van woningbouw.

Combinatie

Raad is unaniem akkoord gegaan met aangepast bestemmingsplan

Voorlopig kunnen patiënten en bezoekers terecht op de huidige ziekenhuislocaties in Hilversum en Blaricum. En dat duurt zeker nog tot en met 2021. Vanaf 2022 wordt de nieuwbouw op Monnikenberg, die eerst wordt gecombineerd met de huidige locatie, voltooid. Wie de ontwikkelingen rond de bouw van het nieuwe Tergooi-ziekenhuis en de inrichting van de toekomstige zorg zijn onder meer te volgen op www.bouwenaantergooi.nl.