Vrijwilligers van de toneelgroep van het Kinderwerk hopen hardop te horen dat er een nieuw buurthuis komt.
Vrijwilligers van de toneelgroep van het Kinderwerk hopen hardop te horen dat er een nieuw buurthuis komt. Foto: Bastiaan Miché

'Gemeente spreek je uit voor een nieuwe Lelie'

Voor de vrijwilligers is het een beetje een Peter Jan Rens-vraag: komt buurthuis De Lelie nu wel of niet terug? Hierover zijn grote zorgen.

HILVERSUM Komt er nu wel of geen nieuw buurthuis in de Bloemenbuurt? De gesprekken tussen de eigenaar van De Lelie, de Emmausparochie, en de gemeente blijven al tijden hangen. En als er gesproken wordt over een buurthuis dan gaat het over een andere invulling of een nieuwe naam, maar nergens klinkt hardop het uitgangspunt dat het wijkcentrum terugkomt. De zorgen hierover zijn groot bij de vrijwilligers van De Lelie, het buurthuis dat in maart afbrandde.

Het is een troosteloos beeld. Hekken staan om het voormalige wijkcentrum. Waar vroeger ramen zaten, zijn nu houten schotten zichtbaar. De achterkant van het pand is gesloopt. De indeling van De Lelie is hier nog goed te zien. Voor de voormalige gebruikers van het buurthuis en de omwonenden is deze aanblik een dagelijkse reminder aan woensdag 22 en donderdag 23 maart. Twee branden binnen twaalf uur zorgden ervoor dat het buurthuis, een van de oudste van het land, van het ene op het andere moment onbruikbaar werd.
Komt het wijkcentrum aan de Leliestraat ooit nog terug hier, is de vraag die Thomas Boerma van de toneelgroep van Kinderwerk De Lelie stelt. Herbouw moet het onomstreden uitgangspunt zijn. Tot nu toe heeft de vrijwilliger dat niet hardop gehoord vanuit het raadhuis.

Boerma vraagt zich af of de urgentie er nog wel is. De vele clubjes en organisaties hebben immers elders onderdak gevonden. De Lelie is verspreid over vijftien locaties in Hilversum. Hoe noodzakelijk is een buurthuis nog als iedereen weer een plek heeft? "Wij zijn heel blij dat wij op zaterdag terechtkunnen in de Paulusschool. Hier kunnen we de kinderen ook een veilige plek bieden. Maar we missen elkaar wel. We komen elkaar niet meer tegen en dat was nou juist een van de krachten van De Lelie", vertelt Boerma.
Direct na de brand heeft hij namens de toneelgroep contact gezocht met wethouder Arjo Klamer, die toen nog het aanspreekpunt was. Naast de boodschap aan het adres van de SP'er om ervoor te zorgen dat er een nieuw gebouw komt, gaf Boerma hem mee dat hij ook bang is voor een stroperig proces als alle clubjes elders ondergebracht gingen worden. Een breed onderzoek naar wat er in een eventueel nieuw buurthuis moet komen, vond hij onnodig. "Wat wil je peilen? Er zit hier al tachtig jaar een succesvol buurthuis."

Burgemeester Pieter Broertjes was dinsdag voordat hij de brandbrief van vrijwilligers en kinderen in ontvangst nam heel duidelijk. De Lelie komt terug op de plek waar hij stond. Gezien de buurtgerichte aanpak kan dat ook niet anders. Wijkcentra spelen een centrale rol in dit nieuwe beleid. Dit is de plek waar buurtbewoners én maatschappelijke partners elkaar ontmoeten. Wethouder Eric van der Want gaf aan dat de gemeente kijkt naar de samenhang in de wijk. Een brede maatschappelijke invulling is gezien het nieuwe welzijn in de buurten ook hier gewenst. Samen met bijvoorbeeld Bink en de Paulusschool wordt nagedacht over het realiseren van een kindcentrum in de nabije toekomst.
Binnen een termijn van twee jaar zou een nieuw buurthuis verrezen moeten zijn. Van die termijn gaat de gemeente tenminste uit. Dat het nu allemaal lang duurt, komt door het overleg dat het parochiebestuur voert met de verzekering, het bisdom in Haarlem en de potentiële partners bij de ontwikkeling van de herbouw. "Het kerkbestuur is natuurlijk geen projectontwikkelaar", legde Broertjes de vinger op de zere plek. De gesprekken met de gemeente verlopen niet stroef, maar open en constructief. Beide partijen nemen de tijd om goed te inventariseren, zodat iedereen optimaal gehoord is en alle belangen zo veel mogelijk behartigd worden, klinkt het uit het raadhuis.