Olympia en Hilversum maakten er zaterdag een stevige pot voetbal van.
Olympia en Hilversum maakten er zaterdag een stevige pot voetbal van. Foto: Bastiaan Miché

FC Hilversum wil promoveren en Olympia vooral niet degraderen

De Hilversumse derby tussen Olympia en Hilversum begon met het afsteken van vuurwerk. Vervolgens deden beide teams daar niet voor onder.

Hilversum In een stevige pot voetbal, vaak over de schreef, waar de vonken vanaf spatten, zegevierde een beter voetballend Hilversum met 2-0. De openingstreffer was in de 43ste minuut voor Tonnie Cusell. Na de thee maakte Jerraynell van de Pol de tweede voor de bezoekers.

Beide Hilversumse clubs, uitkomend in de derde klasse C van het zaterdagvoetbal, hanteerden in deze eerste lokale confrontatie verschillende speelstijlen. Het thuisspelende Olympia van trainer Marco Gras wilde met fysiek voetbal de opponent onder druk zetten. Dat is niet het favoriete spelletje van Hilversum-trainer Karel Bonsink, die juist met combinatievoetbal tot scoren wil komen.

Dat laatste werd afgelopen zaterdagmiddag beloond. Daarnaast zijn ook de uitgangspunten voor beide teams verschillend. Olympia promoveerde eind vorig seizoen via de nacompetitie naar de derde klasse en wil niet degraderen. Hilversum wil revanche voor het belabberde tweede deel van het vorige seizoen.
Hilversum-aanvoerder Tony Bonsink kwam na afloop van het duel lachend onder de douche vandaan: "We zijn goed bezig. Maar ik wil na drie gewonnen wedstrijden niet direct gaan roepen dat we kampioen worden. Neemt niet weg dat we wel de ambitie hebben om te promoveren naar de tweede klasse. Is het niet door kampioen te worden, dan maar via de nacompetitie."
De plaatselijke FC gaat daarom in eerste instantie voor de eerste periodetitel. Dan is die alvast binnen. "Want je weet nooit hoe het verder loopt", vervolgt Bonsink. "Spelen in de derde klasse is vooral werkvoetbal; in hogere klassen moet je echt kunnen voetballen. De huidige selectie, met ervaren voetballers die vroeger ook bij Hilversum op zondag speelden en een aantal nieuwe jonge spelers, is kwalitatief beter geworden. Onze speelstijl is de rust bewaren en toeslaan als de kans zich aandient."
De 36-jarige Tony Bonsink, zoon van trainer Karel, is geen broodvoetballer. Voor de nachtclubeigenaar uit Utrecht en organisator van grote dansfestivals is voetballen ontspanning. Hij kijkt wel met een nare smaak terug op het vorige seizoen: "We werden overtuigend winterkampioen. Daarna kwamen we in een vrije val door blessures en schorsingen van belangrijke spelers. Als je eenmaal in zo'n neerwaartse spiraal zit, is het lastig om daar uit te komen. Dat is bij ons hard aangekomen."

Voor Olympia-trainer Marco Gras is dit seizoen handhaving in de derde klasse de enige optie. De 40-jarige sportdocent aan het ROC is realist: "Vorig jaar werden we in de competitie slechts vijfde. Je ziet duidelijk het verschil tussen voetballen in de vierde en derde klasse. Hilversum trok alle registers open en wij trapten in die val. Wat wij vooral missen is slimmigheid en geconcentreerd blijven spelen. Je zag het bij de tweede treffer van Hilversum. Wij misten een grote kans op de 1-1 en uit de spelhervatting kwam de 2-0. Gezien het spelbeeld was er daarna voor ons niets meer te halen."
De balans voor Gras is nu één wedstrijd gewonnen en twee verloren. "Het is geen schande om als promovendus van ervaren ploegen als Hilversum en AH te verliezen. We hebben door deze sterke tegenstanders geen makkelijke seizoenstart gehad. Door vakanties van spelers zijn we ook twee weken later dan normaal begonnen. Er zit voldoende kwaliteit in de selectie om in de komende wedstrijden punten te pakken en uiteindelijk onze doelstelling te realiseren. Ik heb er vertrouwen in."
Langs de lijn is Marco Gras de rust zelve: "Het heeft een averechts effect als een trainer langs de lijn constant staat te schreeuwen en wil corrigeren wat er fout gaat. Ik houd niet van die poespas en het maakt spelers onzeker. En dan gaat het juist fout."