Irene Verdoorn (links) en Tukkie Tuk zijn zaterdag en zondag geluksbrengers tijdens de Geluksroute in Hilversum.
Irene Verdoorn (links) en Tukkie Tuk zijn zaterdag en zondag geluksbrengers tijdens de Geluksroute in Hilversum. Foto: Karin van Leeuwen

Het geluk ligt zaterdag en zondag in Hilversumse straten voor het oprapen

Waar word je blij van dat je het wilt delen? Hilversummers laten zaterdag en zondag zien waar zij vrolijk van worden tijdens de Geluksroute.

Hilversum Waar word jij gelukkig van en wil je dat delen? Dat is de simpele uitnodiging voor de Geluksroute die zaterdag en zondag op verschillende plekken in Hilversum wordt gehouden. "Wie geluk in overvloed heeft, kan dat toch makkelijk delen?", vindt Irene Verdoorn van het geluksteam. "De enige vraag die je jezelf moet stellen: waar word ik gelukkig van?"

Verdoorn vormt samen met Mertine Middelkoop, Sylvia van Koningsbrugge, Eveline den Boogert, Jeanette Nijs en Tukkie Tuk het geluksteam. Ze hoorde van een vriendin uit Amersfoort over de Geluksroute die al op verschillende plaatsen in Nederland is gehouden. "Het begon direct te bubbelen. Zoiets moeten we ook in Hilversum doen, dacht ik meteen." Ze zocht contact met Tukkie Tuk van Versa Welzijn, die net zo enthousiast was. Zoals dat vaker gaat met creatieve ideeën: het hing in de lucht. Want op hetzelfde moment zochten de drie Hilversumse vriendinnen Mertine, Sylvia en Eveline ook contact met Marike van IJssel, de grondlegger van de Geluksroute. Zij koppelde de dames aan elkaar. "En zo is het team gevormd", straalt Tuk. Het team kwam bij elkaar. Vergaderde. Duidde het begrip geluk. Want wat is dat? Verdoorn denkt na. Maakt armbewegingen langs haar lichaam, alsof het erdoorheen stroomt. "Als je in overvloed bent dan kun je delen. Dat vind ik zo geweldig van dit initiatief van Marike, ze denkt en handelt vanuit het principe dat er altijd genoeg plezier, geluk en positiviteit is om aan anderen te geven." Dat kan een vriendelijk woord voor een ander inhouden. Of een grote pan soep koken die je zelf lekker vindt en die delen met anderen.

Oogcontact

Tuk wil echt oogcontact maken. "Ik wil met mensen in contact zijn. Elkaar diep in de ogen aankijken en dat een minuut lang blijven doen. Weet je hoeveel energie je daarvan krijgt? Geluk betekent voor mij activiteiten bedenken, kijken waar mensen door worden geraakt." Verdoorn heeft andere plannen voor het weekend. Zij is te vinden op het marktplein voor Mout waar zij een megakunstwerk met stoepkrijt wil maken. "Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen, jong en oud, samen werken aan een tekening die vanzelf ontstaat. Ik wil belangstellenden vragen hun eigen krijt mee te nemen, want ik heb niet genoeg krijt voor iedereen."

Geluksplukkers

De geluksbrengers zijn nergens zonder de geluksplukkers: mensen die komend weekend langskomen om het geluk dat letterlijk en figuurlijk op straat ligt te plukken. Zij kunnen de geluksrouteapp downloaden en in een oogopslag zien waar de geluksbrengers zich bevinden. Dat kan zijn op straat, maar ook thuis. Zoals schrijfster Corrie Gramser. "Omdat ik zelf zo geniet van het schrijven heb ik het tot mijn missie gemaakt ook andere mensen te laten ervaren wat schrijven met je doet", vertelt zij op www://geluksroute.nu/editie/hilversum. Boeken die zij gelezen heeft zet ze in haar minibibliotheek in de voortuin van haar woning op de Bellstraat 30. Tijdens de Geluksroute stopt ze in elk boek dat in de minibieb staat een leuke korte schrijfopdracht. Wie het leuk vindt kan zijn verhaal naar Gramser mailen. "Ik publiceer dat dan in mijn digitale Schrijfglossy." Gramser is slechts een voorbeeld van de geluksbrengers. Op zoek zijn de dames nog naar muzikanten en straatartiesten. "Ja, die missen we. Muzikanten die op de straathoeken spelen of zingen. Er is nog voldoende plek voor expressief talent", lacht Verdoorn.

Kook een pan soep waarvan je zelf blij wordt en deel dat

De dames kunnen niet wachten tot het weekend, hebben er enorm veel zin in. Ze hopen dat het droog is. Want dan kan de Gelukspicknick doorgaan. Als de weerapp wordt gecheckt juichen ze: zon en geen regen. Wat een geluk.