Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Sociale waaier wordt mooier en beter'

HILVERSUM De sociale waaier, zoals wethouder Eric van der Want het noemt, wordt steeds mooier en beter. Dat stelt de D66-bestuurder nadat het college vorige week heeft ingestemd met een premieverlaging op de collectieve ziektekostenverzekering én een extra financiële impuls voor schuldhulpverlening. Hier is bijna acht ton mee gemoeid.

Om precies te zijn investeert de gemeente 767.00 euro. Dit bedrag is vanwege onderbesteding overgebleven. Nu is deze geldsom opgenomen in de begroting van 2017 met als duidelijke wens dat het geld terechtkomt bij de de beoogde doelgroep: Hilversummers die het financieel moeilijk hebben.

In 2018 reserveert Hilversum 300.000 euro voor een extra premieverlaging van 10 euro. Van der Want benadrukt dat het om een eenmalige financiële injectie gaat, maar zegt wel dat dit bedrag een verschil uitmaakt. Op dit moment maken ruim 3.000 Hilversummers gebruik van de collectieve ziektekostenverzekering van Menzis. Dit aantal stijgt nog altijd.

Oproep
In 2014 heeft Hilversum gekozen voor de collectieve zorgverzekering van Menzis met uitgebreide voorwaarden die afgestemd zijn op de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten. Iedere Hilversummer met een inkomen van 130 procent van het sociaal minimum kan van deze regeling gebruikmaken. De wethouder roept deze inwoners op zich te melden bij het Sociaal Plein.
Ook wil het college de portemonnee trekken voor vroegsignalering en snelle interventie binnen de schuldhulpverlening. Afspraken met vastelastenpartijen, zoals woningcorporaties, energieleveranciers en ziektekostenverzekeraars, lopen goed. Zo trekken zij eerder aan de bel als Hilversummers deze kosten niet betalen. Volgens Van der Want zijn er nog de nodige verbeteringen aan te brengen op dit gebied.

Met de extra 467.000 euro kan een extra slag geslagen worden. Het gaat dan om snel hulp bieden bij mensen die in de schulden zitten. "Signaleren is niet alleen iets zien, maar dat is ook iets doen. Dat is nu mogelijk door die pot geld", geeft de wethouder aan.