Hilversum doet mee aan klimaattest

HILVERSUM Hilversum doet samen met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht én veertien regiogemeenten mee aan de regionale 'stresstest klimaatadaptie'. Dit onderzoek moet uitwijzen hoe kwetsbaar dit gebied is als het gaat om klimaatbestendigheid.

In de komende maanden wordt onderzocht hoe kwetsbaar de regio is op het gebied van overstromingen, wateroverlast, hitte en droogte. Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Aan de andere kant vallen er steeds zwaardere regenbuien. Hilversum wil met alle andere deelnemers goed in kaart brengen waar en wat er beter moet.

“De regionale stresstest is voor Hilversum een mooi aanvullend instrument”, verklaart wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. “We meten al veel, maar met dit nieuwe instrument kunnen we nog beter zien waar de knelpunten zitten. Zo kunnen we ons goed voorbereiden op de toekomstige klimaatveranderingen.”

Aan het einde van dit jaar moeten de resultaten al te lezen zijn in de digitale klimaatatlas. Hierin is straks te zien hoe de verschillende gebieden in de regio ervoor staan. Zo kunnen gemeenten en het waterschap bepalen waar ze aan de slag moeten gaan. Ook inwoners kunnen hier zien of hun perceel, woning of straat klimaatbestendig is.


'Regeerakkoord goed voor Hilversum'

HILVERSUM Op het gebied van onderwijs, media en journalistiek gaat Hilversum (financieel) de vruchten plukken van het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Wethouder Wimar Jaeger stelt dat de Haagse plannen goed zijn voor Hilversum.

"We gaan er echt op vooruit", is zijn overtuiging na het lezen van het regeerakkoord. Zo is er onder andere meer geld voor onderwijsachterstanden en vroegschoolse educatie, twee onderwijszaken waar Hilversum veel aandacht voor heeft. Het nieuwe kabinet trekt ook meer geld uit voor mediawijsheid, waardoor kinderen bijvoorbeeld meer kansen krijgen om te leren programmeren en coderen.