'Doe dingen waar je gelukkig van wordt', is een motto van Baki Cinar. Met de komst van Baak doet hij dat.
'Doe dingen waar je gelukkig van wordt', is een motto van Baki Cinar. Met de komst van Baak doet hij dat. Foto: Bastiaan Miché

'Ik geloof in mijn vermogen om mensen met elkaar te verbinden'

Zichzelf een wereldverbeteraar noemen gaat te ver. Wel wil de Hilversummer zijn eigen leefomgeving mooier maken met zijn eigen zaak. De eigen visie op ondernemen van Baki Cinar.

HILVERSUM De indeling van Baak zit strak in zijn hoofd. Als Baki Cinar door het nog lege pand aan de 's-Gravelandseweg 10 loopt, geeft hij haarfijn aan wat waar komt in zijn culinaire lunchlokaal, waarvan hij hoopt eind november de deuren te openen. Wat hij ook duidelijk voor ogen heeft, is wat hij wil met zijn onderneming: een klein stukje van de wereld beter maken door mensen met elkaar te verbinden.

In de mailbak zit al een tijdje een samengevat businessplan van Cinar. Vaak zijn dit soort opgeschreven plannen verhalen waar je je doorheen moet worstelen. Bedoeld voor de bankmedewerker. In dit geval is het meer een autobiografie in een notendop. In nog geen vijf pagina's legt de 33-jarige ondernemer uit hoe hij Baak wil exploiteren, wat zijn doelgroepen zijn en de openingstijden, maar krijg je als lezer een zeer persoonlijke inkijk in zijn geschiedenis. Zakelijk én privé.

Cinar is een bekend gezicht in het centrum. Als tiener begon hij in Café De Doelen en later was hij onder meer manager bij Vida en tot voor kort nog bij Doppio. Nu is het moment gekomen om op eigen ondernemersbenen te gaan staan. Baak, zoals vrienden hem steevast noemen en wat nu de naam is van zijn onderneming, is een bundeling van alles wat hij heeft meegemaakt. Zijn zaak is een reflectie van de man en de ondernemer die hij nu is.

De puzzelstukjes van wie hij is en waar hij naartoe wil in het leven zijn op hun plek gevallen. Dat was zeker geen gemakkelijke zoektocht, geeft Cinar aan. Hij laveerde veelal tussen meerdere culturen. Hij is opgegroeid in een Turks gezin op de Edisonstraat, waar hij van jongs af aan in aanraking kwam met verschillende culturen. Op school, op voetbal en bij zijn eerste baantjes had hij ook Nederlandse vrienden gemaakt. Toen hij bij De Doelen begon te werken, waar hij zijn eerste horeca-ervaring opdeed, ging er een wereld voor hem open. "Ik realiseerde mij dat dit een wereld was die ik nog niet kende en dat het horecavak mij heel erg aansprak."

Op persoonlijk gebied heeft hij een beproeving moeten doorstaan. Cinar vond liefde. Tegen de verwachting van zijn ouders in was die liefde een Nederlands meisje. Niet islamitisch. Inmiddels is alles in rustiger vaarwater en vervult zijn familie een belangrijke rol in zijn leven, maar naar eigen zeggen waren de jaren hiervoor een behoorlijke worsteling. Nu is alles op z'n plaats gevallen. "Eigenlijk ben ik de eerste generatie die zich heeft ontworsteld en zich echt richt op hier. Ik heb een nieuwe identiteit gecreëerd. Ik ben trots op mijn Turkse achtergrond én voel me een trotse Nederlander", is zijn boodschap.

Het juiste gereedschap zit nu in zijn kist, zoals Cinar het zelf omschrijft. "De combinatie van beide culturen heeft van mij een rijker mens gemaakt", zegt hij ferm. Duidelijk is dat zijn toekomst hier ligt. In Hilversum om precies te zijn. Daar wil hij graag een verschil maken. In zijn eentje de wereld verbeteren en grote issues als de verharding in de maatschappij aanpakken, is te veel. Sociale problemen los je naar zijn inzicht op lokaal niveau op. "Ik voel me verantwoordelijk voor mijn omgeving", zegt hij. "We hebben geen gemeente of andere overheid nodig om ons te leren hoe we met elkaar om moeten gaan. Ik besef dat ik maar één persoon ben, maar dan kun je nog wel een effect hebben. Ik weet dat ik een effect kan hebben. Dat betekent liever, aardiger en gemoedelijker zijn", is zijn overtuiging.
Naast ondernemend zijn, zit er nog iets anders in zijn bloed. "Ik wil verbinden, naar binnen en buiten", meldt Cinar. "Ik geloof dat ik met mijn vermogen om mensen met elkaar te verbinden met welke achtergrond dan ook, in combinatie met mijn liefde voor eten en drinken kan bijdragen aan het tegengaan van de verharding en individualisering van de samenleving", licht hij zijn visie toe.
Baak moet een bakermat van ontspanning worden. In de nabije toekomst moeten zijn gasten hier zeven dagen in de week kunnen ontspannen en genieten van goede koffie en culinaire lunchmaaltijden. Cinar werkt met een wisselende kaart. Drie dagen in de week - donderdag, vrijdag en zaterdag - kan er gedineerd worden. Eenvoud en duidelijkheid zijn de sleutelwoorden.

'Als persoon kun je echt een effect hebben op jouw omgeving'

Zijn gasten hoeven niet bang te zijn dat ze overladen worden met dringende actualiteiten of prangende maatschappelijke thema's. "Mensen hoeven echt geen leuzen op hun placemat te verwachten. Absoluut niet", legt de Hilversummer uit. "We doen het funky en dat betekent dat we het vooral luchtig en ontspannen willen houden. Soms kaarten we iets aan, bijvoorbeeld door middel van het menu. Als we rond sinterklaasavond opengaan dan kan ik me voorstellen dat we qua eten iets doen met de zwartepietendiscussie. Zeker gezien mijn Turkse achtergrond. Maar we houden het altijd luchtig", benadrukt hij.