Droog en vrij warm herfstweer met zonnige perioden

Er is beter weer op komst. Een zone van hoge luchtdruk bouwt zich op boven Centraal-Europa. De baan van de neerslaggebieden wordt daardoor naar het noorden weggeduwd. Dat heeft een gunstig effect op het weer. De neerslagkansen nemen af en zonneschijn krijgt meer ruimte. In het weekeinde gaat het op nazomer lijken bij een maximum van rond 20 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het vrijwel overal droog en bewolkt met lokaal een beetje ruimte voor de zon. Er waait een vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt 18 graden. In het weekeinde is het droog met in de nacht en vroege ochtend lokaal mist of lage bewolking. Nadat de lokale mist is opgelost wordt het vrij zonnig. Er waait een zwakke tot matige wind, krimpend van zuidwest naar zuid. De temperatuur stijgt in de middag naar 19 à 20 graden, zondag een graadje hoger.

Trend na het weekeinde

Maandag en dinsdag is het nog vrij zonnig met een maximum van rond 20 graden. Nadien komen vanuit het zuidwesten zwakke fronten naderbij. Naast zonneschijn komt wat meer bewolking. Vanaf donderdag is er kans op een bui. De maxima dalen naar circa 17 graden.

Weetje

Zomerse temperaturen komen soms nog voor in oktober. Recordwarm werd het op 4 oktober 1983 met 26.4 graden. Ook oktober 2011 begon met twee zomerse dagen van 26 graden. Dit waren extremen. Een maximum tussen 20 en 25 graden komt vaker voor. In oktober 2014 nog op 5 dagen in die maand. In oktober 2005 op 7 dagen met zelfs nog 21 graden op de 30e.