Anja Wijnands maakt plaats voor de jongere garde in de lokale politiek.
Anja Wijnands maakt plaats voor de jongere garde in de lokale politiek. Foto: Bastiaan Miché

'Het voorzitten van de commissie is voor mij een feestje'

Nu zij zelf tot de oude politieke garde behoort, is de tijd gekomen het stokje door te geven. Dat heeft Anja Wijnands altijd zelf gezegd. Een vrouw van haar woord.

HILVERSUM Haar groene CDA-bakfiets is na 21 maart gewoon nog te zien in Hilversum. Dat Anja Wijnands na de gemeenteraadsverkiezingen stopt als raadslid betekent niet dat zij geen christendemocraat meer is. Na twintig jaar acht zij de tijd rijp om plaats te maken voor de jongere garde. De laatste maanden rustig afbouwen? Nee, dat komt niet in haar woordenboek voor. "Ik ben nog net zo gedreven als toen", klinkt de Hilversumse stellig.

Het raadswerk geeft haar veel voldoening. Nog altijd geniet Wijnands ervan dat zij lokaal actief mag zijn in de politiek. Verschil maken in de eigen leefomgeving is waardoor zij de lokale politiek in is gegaan. Ze had commentaar op veel dingen in Hilversum. Dan kun je aan de kant blijven staan en doormopperen, of je handen uit de mouwen steken. Van 1996 tot 2006 heeft zij dat gedaan voor Leefbaar Hilversum. De laatste elf jaar voor het CDA. "Je kunt lokaal veel bereiken; ook voor een landelijke partij", heeft zij geleerd.

In de afgelopen twee decennia is er veel veranderd, waardoor het raadswerk er alleen maar op vooruit is gegaan. Zo zijn de verhoudingen tussen de partijen een stuk beter dan toen Wijnands net de raad in ging. Verder zijn de stukken uit het raadhuis beter, korter en leesbaarder geworden en zijn er vergaderafspraken gekomen. Oneindig blijven doorpraten is niet meer van deze tijd.

Het woord 'gevoel' valt regelmatig. Dat zijn haar voelsprieten, ook politiek gezien. "Ik ga op mijn gevoel af. Dat laat ik dan vervolgens staven door feiten", legt Wijnands uit. Goed voorbeeld daarvan is de discussie over de Emmastraat. De wens van het college was om deze verkeersader weer om te turnen in een tweerichtingsverkeerweg. De CDA’er had haar bedenkingen op het gebied van veiligheid voor het overstekend verkeer, inrichting van de straat en überhaupt de noodzaak om deze maatregel door te voeren. Nader onderzoek was nodig. De uitkomsten bevestigden haar gevoel meer dan dat ze de bedenkingen wegnamen.

Mede doordat het CDA als coalitiepartner niets zag in tweerichtingsverkeer trok wethouder Floris Voorink dit idee in. Dat moet een mooi verkiezingsonderwerp worden, sprak de VVD’er toen. Wat Wijnands betreft is dit niet aan de orde. In het raadhuis moeten ze zich richten op herontwikkeling van het stationsgebied en de realisatie van het tracé van de HOV. Dat zijn veel belangrijkere zaken. “Als dat allemaal is gerealiseerd, dan ben ik er voor 99 procent zeker van dat de Emmastraat helemaal niet opnieuw moet worden aangepakt.”

Wat in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd is, is de inspraak/burgerparticipatie. Meepraten over een nieuw stationsgebied? Het plan konden de Hilversummers lezen in de krant. Tegenwoordig is dat heel anders. Neem het woningconvenant. Dat is tot stand gekomen met meerdere gemeenten, woningcorporaties én de Hilversummers. "Ik vind echt dat we het heel goed doen in Hilversum." Soms slaat de participatie ook gigantisch door, meent de CDA'er. Als voorbeeld geeft ze de heetgebakerde en totaal versnipperde discussie over de Taludweg: het wel of niet meer gedogen van het parkeren in de groenstrook. "Ik snap dat het belangrijk is voor de bewoners, maar daar hebben we echt te veel tijd aan gespendeerd. Het staat in geen verhouding met de plannen voor het stationsgebied bijvoorbeeld", is haar stellige mening.

'Ik ga op mijn gevoel af en dat laat ik staven door feiten'

Toegeven dat je een fout hebt gemaakt, ervaart zij niet als het meest lastige. Dat is het verdedigen van een standpunt waar jezelf niet helemaal achterstaat. Zodra de fractie een standpunt heeft ingenomen, en dat kan tot stevige discussies hebben geleid, dan blijf je bij datgene wat je hebt afgesproken. Het is een wezenlijk, maar moeilijk onderdeel van de politiek, aldus de CDA'er.
Het voorzitten van de commissie Welzijn, waar het volgens Wijnands allemaal gebeurt voor de inwoners, gaat zij het meeste missen. Streng volgt zij de vastgelegde vergaderprocedures. Dat weten alle commissieleden, die toch steeds proberen een beetje meer ruimte te krijgen van de voorzitter. “Voor mij is het een feestje om mensen aan de andere kant van de tafel aan het woord te laten, tot een besluit te komen en dat iedereen redelijk op tijd naar huis kan.”

Nog altijd bruist zij van de energie. Dat verandert niet nu zij besloten heeft te stoppen met het raadswerk. De tijd die straks vrijkomt, vult de 69-jarige Wijnands moeiteloos in met andere zaken, al is het wel de bedoeling vaker thuis te zijn met haar man. Inmiddels heeft zij zich al aangemeld bij een fotoclub en heeft zij meer ruimte om te wandelen, hard te lopen, te lezen en kan zij meer tijd doorbrengen met haar vier kleinkinderen. Sinds bekend is dat de Hilversumse stopt als raadslid is zij benaderd om voor enkele organisaties wat te gaan doen. Veel wil Wijnands er nog niet over kwijt. Wel dat het gaat om welzijnszaken. Het maatschappelijk bezige bijtje is geenszins van plan rustig in de raat te blijven.