Werkstraf Hilversummer voor het slaan van collega

HILVERSUM Een werkstraf van zestig uur, waarvan de helft voorwaardelijk, is de straf die de politierechter in Lelystad maandag heeft opgelegd aan een 19-jarige Hilversummer. Onenigheid met een collega liep begin dit jaar uit op een vechtpartij, waarbij de Hilversummer de andere man een gebroken neus sloeg.

Dit akkefietje vond plaats bij een autocleaningbedrijf in Naarden. Volgens het slachtoffer sprak hij de Hilversummer aan op het feit dat hij zijn werkplek had verlaten. Dat viel in verkeerde aarde. Een woordenwisseling ontstond, maar al snel gingen beiden weer aan het werk. Toch zat het de Hilversumse autowasser niet helemaal lekker.

Na een half uurtje besloot hij verhaal te gaan halen. Met een sleutelbos in zijn hand gaf hij zijn collega een harde vuistslag in zijn gezicht. Naast een gebroken neus hield de man hier een afgebroken tand en een snee onder het oog aan over.

Begeleiding

De verdachte had een andere lezing. Zijn collega zou hem juist de eerste klap hebben verkocht. Bij het autowasbedrijf in Naarden werken diverse jongeren met een beperking onder begeleiding. Op het moment dat de Hilversummer ruzie kreeg was de begeleider niet in de buurt.

Het slachtoffer is erg aangeslagen door het incident op de werkvloer. Zijn veiligheidsgevoel heeft door het handgemeen een enorme knauw gekregen. Hij is nog steeds onder behandeling van een arts vanwege zijn gebroken neus. De man eiste 4.000 euro smartengeld en een schadevergoeding van 575 euro.

Verlagen

Justitie en de rechter vonden het geƫiste smartengeld te hoog. Dat hebben zij verlaagd naar 350 euro. De rechtbank legde uit dat dat de gebruikelijke bedragen zijn voor soortgelijke incidenten.

Naast de werkstraf van zestig uur, waarvan dertig voorwaardelijk, moet de 19-jarige ook contact houden met de reclassering. Tevens wordt een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twintig uur ten uitvoer gelegd en de proeftijd met een jaar verlengd. De Hilversummer was eerder al voor een geweldsdelict veroordeeld. De rechtbank heeft het adolescentenrecht op hem toegepast.