Overgang naar wisselvallig en winderig herfstweer

Begin deze week profiteerden we indirect van de ex-tropische orkaan Ophelia. De getransformeerde orkaan geselde Ierland met orkaanwinden en zware regenval. Aan haar oostflank voerde Ophelia warme subtropische lucht met zich mee, met ook in onze regio enkele uitzonderlijk warme dagen. Aan het einde van de week wordt het wisselvallig en minder warm.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag komt er geleidelijk meer bewolking met kans op regen. De naar zuidwest gedraaide wind neemt in kracht toe. Met 16 graden in de middag is het minder warm. Zaterdag schijnt nu en dan de zon, wel neemt de bewolking wederom toe met kans op regen. Er waait een vrij krachtige zuidenwind. Het wordt 16 à 17 graden. Ook zondag is het voelbaar winderig met vrij veel bewolking. Het kan soms regenachtig zijn. Af en toe klaart het even op. Met een maximum van 13 à 14 graden is het vrij koel.

Trend na het weekeinde

Omdat de luchtdruk boven het Europese continent opnieuw stijgt neemt de neerslagkans geleidelijk af. Eerst kan er nog een bui vallen, vanaf halverwege de week is het meest droog en rustig herfstweer met af en toe zon. De temperatuur stijgt van 13 graden op maandag naar circa 16 graden later in de week.

Weetje

Afgelopen zondag 15 oktober liep de temperatuur op tot 22.1 graden. Een hoge temperatuur voor half oktober, maar geen dagrecord. Op 15 oktober 1990 werd het met 23.6 graden nog warmer. Maandag 16 oktober werd wel een dagrecord gehaald met een maximum van 24.4 graden.