Geluidsmetingen tijdens Dudok in Concert.
Geluidsmetingen tijdens Dudok in Concert. Foto: Bastiaan Miché

Evenementen goed in beeld

HILVERSUM Hoeveel overlast ervaart een buurt nu echt van een evenement? Om dat duidelijk te krijgen, heeft de gemeente in samenspraak met omwonenden van het Dudokpark onderzoek gedaan naar de (geluids)effecten. Op basis van deze uitkomsten heeft Hilversum alvast zes locatieprofielen opgesteld in het nieuwe evenementenkader.

Tijdens Eten op Rolletjes en Dudok in Concert zijn metingen gedaan in het Dudokpark, maar ook bij enkele bewoners thuis. "We hebben nu een veel beter beeld van hoe het geluid overkomt. Nu weten we wat de klankkastwerking is van het raadhuis en hoe we beter de speakers moeten richten bijvoorbeeld. Maar ook hoe we de rotzooi effectiever kunnen opruimen en adequater toezicht moeten houden."

Deze resultaten zijn vertaald naar het nieuwe evenementenkader. Zes locaties zijn nu bekend als evenementenlocatie, waaronder het marktplein, de Groest en de Gijsbrecht van Amstelstraat. Evenementen zijn in te delen in drie categorieën, waarbij bij categorie 3 het geluid harder mag (vanaf 85 dba) dan bij de andere twee. Andere locaties, zoals de Oude Haven en Werf35, worden nog onderzocht.
In januari presenteerde de wethouder al een plan. Het oude evenementenkader stamt uit 2003 en is hard toe aan vernieuwing. In Hilversum wordt steeds meer georganiseerd. Daarnaast ziet de wereld er veertien jaar later ook anders uit. Daarom is het van belang dat voor organisatoren helder is aan welke eisen zij moeten voldoen en hoe de belangen van de bewoners zijn behartigd. Aan het oorspronkelijke plan dat Jaeger presenteerde schortte nog veel. De commissie Economie en Bestuur vond dat de activiteiten qua omvang en decibellen beter moesten passen bij de omgeving. Jaeger moest terug naar de tekentafel.