Viola en Wim van Wonderen: 'Steeds komen er weer andere schoenen.'
Viola en Wim van Wonderen: 'Steeds komen er weer andere schoenen.' Foto: Bastiaan Miché

Van Wonderen al 45 jaar vaste waarde in de Hilversumse Leeuwenstraat

hilversum Een begrip in Hilversum en omstreken en een vaste waarde in de Leeuwenstraat: Ecco store Van Wonderen Schoenmode. De familiezaak bestaat inmiddels 45 jaar. En dat wordt komend weekend gevierd met een flinke kortingsactie.

"Elk seizoen is anders", vertelt eigenaar Wim van Wonderen. "Steeds komen er weer andere schoenen. De mode verandert zo. Vooral met die grote maten is het helemaal spannend. Nu is het weer de lange laars voor dames die helemaal terugkomt. En dan heb je nog dat sneakergebeuren."
Want als er iets is waar Van Wonderen zich mee onderscheidt zijn het de grote schoenenmaten. Voor vrouwen met maten tussen 42 en 46 en mannen tussen 47 en 52 is er genoeg keuze. Vol passie vertelt de 69-jarige Hilversummer over de verschillende merken in de winkel. "We hebben 500 modellen. En het zijn altijd kwaliteitsschoenen."
De in Amsterdam geboren Van Wonderen groeide als kind al op in de schoenenwinkel van zijn vader aan de Nieuwendijk in Amsterdam. De winkel daar overnemen zat er niet in en na een zoektocht kwam hij in 1972 uit in Hilversum. De Leeuwenstraat was toen nog dé winkelstraat van het centrum.
Naast die grote schoenen is Van Wonderen natuurlijk ook bekend als Ecco store. Dat merk verkocht immers het beste. "We hebben bijna de gehele collectie van Ecco", vervolgt Van Wonderen. "Het loopcomfort is heel soepel en het is een mooie kwaliteit leer. Wie eenmaal Ecco draagt wil daarna niets anders. (lachend) Het is bijna verslavend."
Naast Van Wonderen zelf zijn ook zijn vrouw en kinderen veelvuldig in de winkel te vinden, misschien wel vaker dan hijzelf. De eigenaar is nog maar drie dagen per week in de zaak. Onder anderen dochter Viola neemt het stokje steeds meer over. Daarmee wordt duidelijk dat Van Wonderen zeker nog niet zijn langste tijd heeft gehad. Ook de 38-jarige Viola van Wonderen zwierf net als Wim als kind al rond in het magazijn van pa. "Na mijn opleiding ging ik eerst wat doen in de reiswereld, maar dat beviel niet zo. En toen kwam ik hier, nu tien jaar geleden."
Het is de oude en nieuwe generatie met wie dit gesprek plaatsvindt. De oude is vooral van het persoonlijke contact met leveranciers en klanten, de nieuwe is vooral druk achter de computer met het onderhouden van de website en het kunnen leveren van bestellingen. "Dan zie je dat er veel meer bij komt kijken dan alleen een geschikte schoen voor iemand vinden", aldus Viola.
Zaterdag en zondag viert de schoenenwinkel haar 45-jarig bestaan. Klanten krijgen 20 procent korting op hun aankoop en een presentje. Kijk ook op ecco-schoenen.com/vanwonderen of grotemaatschoenen.nl.