Hilversummers hadden kilo's coke bij zich

HILVERSUM Twee Hilversummers die vorige maand samen met nog twee mannen werden aangehouden, hadden geen hasj maar een grote hoeveelheid harddrugs bij zich. Dat meldde het Openbaar Ministerie deze week.

De verdachten zijn twee mannen uit Hilversum van 32 en 64 jaar, een man uit Zaandijk van 45 en een man uit Heemskerk van 46. Zij werden 13 september betrapt op de Richelleweg in Soest - vlak bij de A28 - en aangehouden.
Aanvankelijk werd nog gedacht dat het viertal 450 kilo hasj vervoerde. Inmiddels is duidelijk dat het om 420 kilo cocaïne en 33 kilo heroïne gaat. De straatwaarde van deze verdovende middelen bedraagt ruim 26 miljoen euro. Behalve de drugs is ook een vuurwapen in de loods waarvandaan zij net waren vertrokken, aangetroffen. Ook hiervoor wordt een van de verdachten vervolgd.
De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland heeft de voorlopige hechtenis van het viertal op 5 oktober met negentig dagen verlengd. Het onderzoek in deze zaak loopt.


Proef politie met bodycams in Hilversum

HILVERSUM De politie Midden-Nederland is deze week onder meer in Hilversum en Naarden een proef begonnen met bodycams (op het lichaam gedragen camera's) om te onderzoeken of deze het politiewerk veiliger kunnen maken.

Doel van de actie is dat de agressie en het geweld richting agenten afneemt. Uit eerdere onderzoeken zou blijken dat mensen die weten dat ze worden gefilmd minder geneigd zijn om (verbaal) geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.
De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt, meldt de politie. "De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen."
De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Filmen in woningen of op besloten gebeurt niet, tenzij er sprake is van een noodsituatie. Deze proef loopt in ieder geval tot maart 2018.